Couscous

Couscous is een zeer populair gerecht in Noord-Afrika en wordt gemaakt van gemalen durumtarwe. Hoe verder richting het Midden-Oosten hoe minder vaak couscous wordt gegeten. In Sicilië wordt couscous weer wel gegeten. Couscous is al een oud gerecht. Volgens sommigen werd het al in de 11e eeuw door de Berbervolken van Noord Algerije en Marokko gegeten. In de Maghreb wordt couscous als het nationale gerecht beschouwd, zoals rijstgerechten dat zijn voor veel Aziatische landen en aardappelgerechten voor veel westerse landen.
Couscous bestaat uit hele kleine pastakorrels die in verschillende diktes worden verkocht. Traditioneel wordt het gemaakt door water met een beetje zout te sprenkelen in een kom met meel. Door de meel met de vingers te roeren worden kleine stukjes deeg gevormd. Deze worden tussen de handen fijngewreven en gezeefd zodat couscouskorrels ontstaan die ongeveer even groot zijn Couscousgerechten worden met verschillende ingrediënten klaargemaakt, het verschil zit vooral in de hoeveelheid en de soorten groenten. Vaak wordt het gerecht pittiger gemaakt met harissa. In Libië gebruikt men ook vis en garnalen als ingrediënt in couscousgerechten. Er wordt ook zoete couscous gemaakt met melk.

het 'los maken' van de couscous
Het klaarmaken van couscous kan op verschillende manieren. De makkelijke en snelle manier om couscous te maken is om het te koken in water met wat plantaardige olie en zout. Traditioneel wordt het echter gemaakt in een zogeheten couscouspan die uit twee delen bestaat. Hierin worden de couscous en vaak ook de groenten die erbij gegeten worden gestoomd. Dit is wel een tijdrovende klus, maar komt de smaak zeker ten goede. In Turkse en Marokkaanse winkel kun je de klassieke couscousstoompan kopen.

Klaarmaken op traditionele wijze
Dit is de manier om de couscous op de klassieke manier te bereiden: zorg wel dat je een stoompan neemt die niet te grote gaten heeft, leg er anders een kaasdoek in.
  1. Breng ruim water aan de kook in de onderste gedeelte van de (couscous) stoompan.
  2. Doe 500 g couscous in een ruime bak of schaal, besprenkel met 2 dl warm water en wrijf de korreltjes tussen je handpalmen van elkaar los.
  3. Doe de couscous in het bovenste gedeelte van de pan en laat op hoog vuur met deksel in 10 min. stomen. Schep de couscous uit de pan in een bak of schaal, roer los met een garde en laat iets afkoelen. Besprenkel met 1 dl water en wrijf de korreltjes tussen je hand palmen van elkaar los. Schep de couscous terug in het bovenste gedeelte van de pan en laat op hoog vuur met deksel weer 10 min. stomen. Schep de couscous voor de tweede keer uit de pan in een bak of schaal, roer los met een garde en laat iets afkoelen.
  4. Roer de boter erdoor en wrijf de korreltjes tussen je hand palmen van elkaar los.
  5. Schep de couscous terug in het bovenste gedeelte van de pan en laat op hoog vuur met deksel weer 10 min. stomen. Schep de couscous in een schaal en roer voor de laatste keer los. Voeg eventueel smaakmakers als boter, olie, sauzen, kikkererwten en abrikozen en verse kruiden toe.
Eenvoudige wijze
  1. Meng in een ruime platte schaal ongeveer 200 gram couscous (middel) met een scheutje olijfolie en wat zout. Gebruik hiervoor je vingers.
  2. Meng daarna er een flinke scheut koud water door. Laat de couscous 5-10 minuten staan en meng er dan nog wat koud water door.
  3. Laat de korrels als het ware goed door je vingers rollen. Laat de couscous opnieuw 10-15 minuten wellen.
  4. Kook intussen wat bouillon van 1 groentebouillonblokje en stoom de couscous langzaam gaar in een couscoussier (ongeveer 30 minuten). Het kan ook in een pan met een passende zeef erboven.
  
moderne couscouspan