maandag 11 juni 2012

Suquet de Peix


Op de site van Bijzonder Spaans vond ik Suquet de peix, een typisch Catalaans
gerecht. Een soort van vissoep/stoofschotel met aardappelen. Je kunt zelf
bepalen welke vissoorten en schaaldieren je erin verwerkt. Gebruik geen zachte
vissoorten aangezien ze snel uit elkaar vallen en dan verdwijnen in de
saus/soep. Serveer met wat lekker brood, waarmee je in de saus kunt dopen en
een frisse salade. Vor 2 à 3 personen:

50 gram verse langoustines zonder kop
200 gram zeewolf filet
150 gram verse of bevroren coquilles door de lengte in 2 partjes gesneden
350 ml visbouillon of 175 ml visfond met 175 ml water
200 ml witte wijn
150 ml water
4 vastkokende aardappelen in schijfjes gesneden
2 knoflooktenen gepeld en in plakjes gesneden
2 gepelde tomaten uit blik of 2 rijpe tomaten geschild en in stukjes gesneden
1/4 theelepel suiker
10 safraandraadjes, even in de koekenpan droog gebakken
olijfolie

voor de picada:
10 geroosterde amandelen
1 knoflookteen
handje platte peterselie
theelepel olijfolie

Meng visbouillon/fond met de witte wijn en water. erhit de olijfolie in een hoge koekenpan of een aardewerk schaal. Bij gebruik an aardewerk, laat de schaal langzaam warm worden voor je het vuur hoog zet. ruit hierin de knoflook met de tomaat op een middelmatig vuur tot de tomaat
een soort van jam geworden is (ongeveer 15-20 minuten). Roer regelmatig zodat
de knoflook niet verbrand. Voeg hieraan de aardappelen en roer het geheel goed om zodat de aardappelen goed bedekt zijn met de sofrito. Giet er nu het visbouillon/fond, witte wijn en
water mengsel bij zodat de aardappelen net onderstaan. Doe de safraan erbij samen met de suiker en breng op smaak met wat zout. Laat alles met een deksel 15 tot 20 minuten zachtjes koken tot de aardappelen net gaar zijn.

Maak ondertussen de picada door alles fijn te wrijven in een vijzel. Giet er een beetje van het warme kookvocht bij om de picada vloeibaar te maken. Voeg dit toe aan de aardappelen en roer goed zodat het zich goed mengt. Leg de vis en coquilles in de soep/saus en kook dit op een zacht vuur al roerend bijna gaar in 3 minuten, voeg nu de langoustines toe en laat nog 2 minuten koken tot de langoustines gaar zijn. Dien op in dezelfde aardewerkschaal.

1 opmerking:

  1. Wat een leuke verzameling mediterrane recepten heb je. Ik heb je gelijk toegevoegd bij mijn lijstje van collega foodies :-)

    BeantwoordenVerwijderen