maandag 14 mei 2012

Terinne van geroosterde groenten


Een mooi recept voor als je echt wilt uitpakken. Het is overigens minder werk dan het lijkt. En minder moeilijk. Maar netjes snijden kan wel lastig zijn als je geen vlijmscherp mes hebt…

Terrine:
Drie paprika’s
Twee aubergines (aubergine en courgette kan ook)
Olie
Een handje basilicumblaadjes
Zout en zwarte peper naar smaak
Mozzarella

Tomatensaus:
Drie teentjes knoflook, fijngehakt
Drie rijpe tomaten in stukjes
Scheut olijfolie
Twee lepels balsamico
Een paar blaadjes basilicum
Zout en peper naar smaak
Tabasco naar smaak

Doe de paprika’s in de oven op ongeveer 200 graden. Keer ze regelmatig. Laat ze in twintig, dertig minuten mooi zwart blakeren (dit moet je durven, hoe roder ze nog zijn hoe lastiger de schil los gaat). Aan een vleesvork boven het fornuis blakeren kan ook. Doe ze als ze klaar zijn in een plastic of papieren zak en laat ze tien minuten staan. Haal de pitjes eruit en trek het schilletje los.Ben je heel erg lui, koop dan ontvelde geroosterde paprika uit een potje. Neem dan wel genoegen met een beduidend minder lekkere terrine.
Rooster de aubergine. Als je hem besmeert met een flinterdun laagje olie in een grilpan krijg je een mooi streepjespatroon. Je kunt hem ook in dunne plakjes in de lengte of breedte snijden, weer flinterdun dun met olie besmeren (van veel olie worden ze zompig), en in de oven op 200 graden garen. Ongeveer twintig minuten moet genoeg zijn. Proef even als je niet zeker bent.Blancheer de basilicum vijf seconden in kokend water.
Bedek de binnenkant van een terrinevorm met plastic folie, zorg dat er aan beide kanten veel folie uitsteekt. Vul nu de vorm laag je voor laagje met aubergine, paprika, basilicum en in plakjes gesneden mozzarella. Bedek ten slotte met plastic folie en druk stevig aan. Je kunt er ook iets zwaars op leggen. In de ijskast stevig laten worden.

Maak de saus door alle ingrediënten in een kommetje te doen en met een staafmixer te pureren.

Giet de saus uiteindelijk om de terrine heen. Of, als je de terrine in plakjes op een bord serveert, half over het plakje heen. Garneren met basilicumblaadjes.

Bron:eetenweet.blogspot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten