woensdag 2 mei 2012

Stroganoff met kip en prei


Een mixrecept van Jamie Oliver; een kruising tussen een Franse fricassee en een Russische Stroganoff. Onderstaand recept is voor 2 personen.

Zeezout en zwarte peper uit de molen
150 g langkorrelige of basmati-rijst
1 grote prei
een flinke handvol kastanjechampignons of oesterzwammen
2 kipfilets, liefst vrije-uitloop of biologisch
olijfolie
een klontje boter
een glas witte wijn
een bosje verse peterselie
3 dl kookroom
1 citroen

Snijd beide uiteinden van de prei af, snijd hem in de lengte in kwarten, snijd de kwarten in dunne plakjes en spoel die goed af onder de kraan. Snijd de paddenstoelen in plakjes en snijd de kipfilets in stukjes. Zet vervolgens een grote koekenpan of hapjespan op hoog vuur en doe er een flinke scheut olijfolie en een klontje boter in. Doe de prei met de witte wijn, een klein glaasje water en een flinke snuf peper en zout in de pan. Dek de pan losjes af met een stuk aluminiumfolie en laat het zaakje 5 minuten pruttelen. Maak intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Hak daarna de peterselie, met steeltjes en al, fijn. Haal het folie van de pan en doe de reepjes kip, het grootste deel van de peterselie, de room en de paddenstoelen in de pan. Roer, laat de saus weer aan de kook komen, zet het vuur lager en laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen # Giet de rijst af. Snijd vlak voor het serveren de citroen doormidden en knijp het sap van één helft bij de Stroganoff. Voeg zout en peper naar smaak toe en lepel de saus vervolgens ruim op de rijst. Strooi er de peterselie over en serveer met een schijfje citroen. En dan nog: een goed glas witte wijn erbij!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen