zaterdag 12 mei 2012

Stifado met pruimen


Ieder land heeft zijn karakteristieke stoofgerechten: die van Griekenland is de stifado, een lekker langzame sudderdis met altijd als basis rundvlees, rode wijn, pareluitjes, en kruiden. Elders op deze site heb ik al een tweetal stifado recept geplaatst. De standaardversie heb ik onlangs voor een etentje klaargemaakt en deze viel bijzonder goed. Nu ik binnenkort weer eters krijg, ga ik het waarschijnlijk nog een keer maken (zo makkelijk, een dag van te voren) maar in een iets andere versie. Met pruimen deze keer en verse tomaten…Hieronder nog een versie (nr. 4 inmiddels met tuinbonen en artisjok).

250 gr gedroogde pruimen
olijfolie
1 kilo mager rundvlees in blokken
zout, versgemalen peper
+/- 800 g kleine gepelde uitjes
3 tenen knoflook in dunne plakjes
600 gr ontvelde en fijngehakte rijpe (tros)tomaten
2 laurierbladen
6 kruidnagels
1 theelepel gemalen piment
2 eetlepels rode wijnazijn
11/2 a 2 dl volle rode wijn
suiker

Week de pruimen ongeveer 8 uur in ruim water. Verhit een laagje olie in een grote braadpan en bak het vlees in gedeelten bruin. Bestrooi met zout en peper en bak de hele uitjes 5 minuten mee tot ze lichtbruin zijn. Neem de uitjes uit de pan en houd ze apart. Bak de knoflook even mee, dan de tomaten en voeg vervolgens de specerijen, azijn, wijn, 1 1/2 dl water en wat suiker toe. Breng aan de kook en stoof het vlees met het deksel op de pan zachtjes gaar in ruim 2 uur. Voeg na 5 kwartier de uien toe en de pruimen na anderhalf uur. Zorg dat er voldoende stoofvocht is. Breng de stifado op smaak met zout en peper.
Voor het gehele menu serveer ik overigens eerst een amuse van groene olijvensalade (in een glaasje), vervolgens ui/venkel soep, dan een klassieke griekse boerensalade (komkommer, tomaat, rode ui, zwarte olijven, feta, little gem) met veel verse dille, vervolgens de stifado met wat witte rijst en als afsluiter Griekse yoghurt met honing en walnoten. Goed voor een lange en gezellig avond tafelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen