zondag 6 mei 2012

Prei-olijven taart


Er is haast niets zo gemakkelijk als een smakelijke groentetaart op tafel zetten. Het vraagt weinig tijd en je kunt eindeloos variëren. Misschien lijkt zelf deeg maken je een hele klus, maar het wel best wel mee. En heb je veel haast (of geen zin) dan kun je altijd kant en klaar deeg voor hartige taart kopen.
voor 2 personen

voor het deeg:
• 2 koppen bloem
• 1/2 kop olijfolie
• 2 el sesamzaad
• 1 el sojasaus
• ca. 6 el water
voor de vulling:
• 1 el olijfolie (+ extra voor de bakvorm)
• 2 stengels prei, gewassen en in ringen gesneden
• 50 g zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
• 50 g ontpitte zwarte olijven
• 4 eieren
• 1 dl room
• een handjevol basilicum
• peper en zout
• 2 el pijnboompitten

Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Meng voor het deeg de bloem, de olie, het sesamzaad en de sojasaus door elkaar tot je grove kruimels hebt. Voeg dan eetlepel per eetlepel het water toe en kneed tot een soepel deeg. Misschien heb je niet al het water nodig, of net nog wat meer. Het deeg mag niet uit elkaar vallen, maar het mag ook niet aan je vingers blijven plakken. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
Stoof op een matig vuurtje de preiringen in de olijfolie tot ze beetgaar zijn. Voeg de olijven en de tomaatjes toe en roer goed. Breng op smaak met peper en zout. Laat het mengsel even afkoelen.Mix de eieren, de room, de basilicum en peper en zout naar smaak tot een romig mengsel.
Vet een springvorm van 20 cm diameter in met olijfolie. Rol het deeg uit tot een ronde lap van enkele mm dik en bekleed hiermee je springvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verdeel je prei-olijvenmengsel over het deeg. Giet het eiermengsel erover en bestrooi met de pijnboompitten. Zet de taart 35 à 40 minuten in de oven op 200° Celsius, of tot het ei gestold is en het deeg goudbruin.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen