maandag 14 mei 2012

Pasteitje met linzen - mercimekli dilim pogaca


Turkse broodjes gevuld met uien, peterselie, linzen en gehakt,versierd met wat eigeel en maanzaad aan de bovenkant.

Ingrediënten voor het deeg:
200 ml water
150 ml zonnebloemolie
150 ml melk
150 ml yoghurt
1 kg bloem
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
2 eieren
1 theelepel suiker
2 theelepels zout

Ingrediënten voor de vulling:
200 ml groene linzen
200 gram rundgehakt (lamsgehakt kan óók!)
2 uien
half bosje peterselie
1 theelepel paprika
1 theelepel chilivlokken
2 theelepels zwarte (verse) peper
2 theelepels zout
2 eetlepels zonnebloem olie

Ingrediënten voor de topping
2 eetlepels maanzaad, of zwarte komijn of eventueel sesamzaad
1 eigeel

Bereid eerst het deeg: breek 2 eieren in een kom. Van het ene ei dien je het eigeel te bewaren voor later, het eiwit mag wel gewoon in de kom. Voeg aan de kom ook de overige ingrediënten toe voor het deeg (behalve de bloem). Klop het geheel gedurende een minuut. Voeg dan ook de bloem toe en kneed het tot een deeg. Dek de kom af en leg hem opzij, het deeg moet daarin nu een uur rijzen.
Maak vervolgens de vulling: plaats de groene linzen in een zeef en houd de zeef even onder de kraan om de linzen schoon te wassen. Doe de linzen vervolgens in een pan met gekookt water, laat de boel 15 minuten doorkoken. Doe intussen de olie en de gesneden ui in een andere pan. Laat deze even 5 minuten in de pan braden en voeg daarna ook het gehakt toe Roer wederom 5 minuten tot het gehakt een beetje gaar is: Als de linzen 15 minuten heeft gekookt, zeef de linzen en voeg deze toe aan de pan met het ui-gehakt mengsel. Roer dit 5 minuten door. Voeg daarna ook de peterselie, paprika, chilivlokken, zwarte peper poeder en zout toe. Roer dit nog een beetje door en laat het geheel rusten (met andere woorden: zet het vuurpitje op de laagste stand).
Als het deeg klaar is met rijzen, verdeel je het deeg in 2 gelijke stukken. Rol met een deegroller het ene deel uit tot een langwerpige laag deeg. Plaats vervolgens de vulling aan één zijde van het deeg. Snijd deze vervolgens schuin (diagonaal). Herhaal de bovenstaande stappen ook voor het andere stuk deeg. Smeer met een kwast het eerder bewaarde eigeel op de bovenkant van het deeg. Strooi vervolgens wat maanzaad (of eventueel zwarte komijn of sesamzaad) over het deeg. Doe nu de bakplaat in een voorverwarmde oven op 175 graden. Na 30 minuten is het klaar!

2 opmerkingen:

  1. Vind je het ook leuk om mee te doen aan het Foodblogevent? (zie mijn blog)
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lijkt me wel leuk, ga eens even flink nadenken over iets lekkers met aardbeien wat past in de stijl van mijn blog. groetjes

      Verwijderen