donderdag 24 mei 2012

Kobeba


Kobeba (ook bekend als kibbeh en Kibbe in andere gebieden van het Midden-Oosten) is gemaakt met rundvlees of lamsvlees. Je kunt het maken inde vorm van een plak of gerold in balletjes. Traditioneel worden pijnboompitten in het midden verborgen als een soort traktatie.

240g bulgur, 20 minuten geweekt en vervolgens uitgelekt
500g rundvlees gehakt
1 ui, fijngehakt
Pijnboompitten en bladpeterselie (optioneel), om te dienen

Voor de vulling:
1 el olijfolie
1 ui, fijngehakt
500g gehakt (rund of lam)

Verwarm de oven voor op 190 ° C. Maak de vulling: verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de ui 3 minuten of tot ze licht goudbruin zijn. Voeg het vlees toe en bak het lichtbruin rul. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
Combineer de bulgur, het rundvlees en de ui in een kom. Kruid het goed naar smaak met peper en zout en spreidt dan de helft van het mengsel in een ingevette ovenschaal van ca 35cm x 21cm x 5cm. Schep de gebakken rundvlees vulling gelijkmatig hierover en daarover vervolgens het resterende bulgur mengsel. Druk dit redelijk stevig aan. Met behulp van een mesje, markeer je ca 30 diamantenvormen waarna je de pijnboompitten lichtjes in de toplaag drukt.
Bak de kobeba gedurende 30 minuten in de oven of tot het gaar is en de bovenkant bruin is. Snijd in stukjes en serveer met nog wat verse peterselie en eventueel een dot yoghurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen