donderdag 3 mei 2012

Gekruide pide


3 glazen bloem
1 zakje gist
2 eetlepels zonnebloemolie
1 glas lauw water
1/2 eetlepel suiker
wat zout
300 gr rundergehakt (of lams of mengsel)
1 ui
1 eetlepel tomaten pasta
1 eetlepel rode peper pasta (kan ook ayvar zijn of harissa)
1 tomaat
1 paprika
2-3 teentjes knoflook
1 eetlepel boter
zout en peper
2 eetlepels water
eventueel wat sumac, chilivlokken, een ei of jalopenopepers

Bereiding voor het deeg:
Doe de bloem in de kom, schenk de gist en het suiker in een glas met lauw water en roer het door elkaar, doe de zonnebloemolie en wat zout bij de bloem en blijf roeren.
Doe het water met gist nu bij de bloem, begin met kneden tot het deeg ontstaat, kneed het deeg ongeveer 15 minuten. Als het deeg hard wordt, doe dan wat lauw water in het deeg. Als het deeg waterig/zacht wordt, doe dan wat bloem erbij. Dek nu de deegbal af met een vochtige theedoek en laat het ca. 30 minuten een warme plek (bijvoorbeeld op de verwarming )rusten.

Bereiding van de vulling:
Snipper de ui en knoflook, hak de paprika en tomaat fijn tot grof. Meng het gehakt, de paprika, de ui, de knoflook, de tomaten pasta, de paprika pasta, de boter, het zout, de peper met een klein beetje water in een kom goed door elkaar (niet te ‘strak’)

Bereiding van de pide:
Verdeel het deeg in 10 stukken en rol ze een voor een tot bolletjes, verwarm de oven voor op de 220 graden en leg alvast bakpapier op de ovenschaal. Rol de balletjes met de deegrollor een voor een tot een ovale lap van 1/2cm dik, bestrijk de ovale lapjes met de pide vulling, laat de randjes leeg. Klap vervolgens de randjes naar het midden toe en plak de punten op elkaar. Pak de pides aan de puntjes en rek ze uit met je handen(kleine beetje schudden tot ze ovaal en langer worden) en leg ze op de ovenschaal naast elkaar, bak ze in de oven ongeveer 25 minuten gaar en lichtbruin en bestrijk als laatste de randen van de net gebakken warme pides met boter. Strooi er eventueel nog wat peterselie en chillivlokken over.

Ook lekker: 5 minuten voor einde van de oventijd een ei breken in het midden van de pide en nog even mee laten stollen. Het mooiste is het als de dooier nog een beetje licht vloeibaar is als je er in hapt. Dan nog wat sumac erover en (ben ik gek op) wat jalopeno pepers (ik haal die altijd bij de Xenos!). En, als je heel erg haast hebt: neem dan kant en klaar vers pizza deeg.

1 opmerking:

  1. Deze pide ziet er Heerlijk uit! Ik wil het graag een keer maken. Kun je zeggen hoeveel gram dat ongeveer is, 3 glazen bloem? En is tomatenpasta hetzelfde als tomatenpuree?
    Bedankt alvast. Mooie site!
    Groet, Esther

    BeantwoordenVerwijderen