dinsdag 22 mei 2012

Aardappelsalade met dille


Ik ben gek op dille de laatste tijd en gebruik het nu plotseling in alles. Allerlei soorten aardappelsalade lenen zich daar heel goed voor. De aardappels in dit gerecht moeten warm zijn als je ze met de dressing mengt en binnen ca 20 minuten worden gegeten. De smaken zijn dan goed vermengd, en de aardappels nog niet uitgedroogd. Je kunt de salade ook ruim van te voren klaar maken natuurlijk. Gebruik dan de dubbele hoeveelheid van de dressing om uitdrogen van de aardappels te voorkomen. In dit recept worden jeneverbessen gebruikt maar je zou ook kappertjes kunnen nemen en dan tevens een flinke theelepel grove mosterd door de dressing kunnen doen.

• 1/2 komkommer
• 500 – 750 gr nieuwe aardappelen
voor de dressing
• een flinke snuf fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker (maar ook niet meer!)
• witte wijn azijn, 1 eetlepel
• Dijon mosterd, een gulle eetlepel
• olijfolie, vier eetlepels
• jeneverbessen, 6, licht gekneusd (optioneel).
• dille, een halve bos, fijngehakt
• zout en zwarte peper, versgemalen

Schil de komkommer, snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes met een theelepel. Snijd de komkommer in stukjes van ongeveer 2cm. Bestrooi met wat zout en laat in een vergiet uitlekken, ongeveer een half uur.Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en breng in een pan met gezouten water aan de kook. Laat ongeveer een kwartier koken of tot de aardappels gaar zijn. Giet af en laat kort iets afkoelen.
Terwijl de aardappelen koken, maar je de dressing. Doe de suiker en de azijn in een kleine kom en klop met een garde tot de suiker is opgelost. Voeg wat zwarte peper toe. Meng de mosterd erdoor en daarna stapsgewijs de olijfolie. Doe tot slot de jeneverbessen erbij, de komkommer en de dille. Meng goed en zet apart.Als de aardappelen klaar zijn en iets afgekoeld, doe je ze bij de dressing en ‘vouw’ je alles voorzichtig om elkaar heen. Niet langer dan 20 minuten laten staan dus, tenzij je de dubbele hoeveelheid dressing gebruikt (om uitdrogen te voorkomen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten