donderdag 26 april 2012

Bietjestaart met feta en munt


Vroeger werden bieten als armeluis eten beschouwd omdat deze op arme grond geteeld kunnen worden. Tegenwoordig tref je bietjes overal aan, ook in sterrenrestaurants. Want om met de woorden van top-top-topkok Alain Ducasse te spreken: ‘een excellent product hoeft niet duur te zijn’.

Voor de bodem:
• 50 gram koude boter
• 100 gram bloem
• 1 afgestreken theelepel zout
• 1/2 dl heel koud water
Voor de vulling:
• 400 gram (biologische!) bieten (ofwel 2 grote bieten)
• laurierblaadje
• 150 gram fèta
• 30 gram walnoot
• 3 eieren
• 1 eetlepel crème fraîche (optioneel)
• verse munt
• peper en zout

Kook de bieten in de schil gaar met zout en een laurierblad. Bewaar het uitlekvocht en wrijf de schil eraf wanneer ze gaar zijn, laat afkoelen. Snijd de boter in kleine stukjes en verkruimel met bloem en zout. Meng het koude water erdoor en kneed vlug tot deeg, de boter mag vlokkerig blijven. Het deeg moet soepel zijn, meng zo nodig meer water/bloem erdoor. Zet minimaal een half uur in de koelkast. Rol het deeg uit en vul de vorm (22 cm), laat de randen hoger dan nodig.
Snijd de bieten in stukjes en leg in de taart. Verkruimel de fèta grof en verdeel erover. Verdeel ook de walnoten en de fijngesneden munt. Kluts de eieren samen met de crème fraîche, zout en een beetje bietensap voor de mooie kleur. Giet dit mengsel erover en sprenkel als laatst wat olijfolie en peper er over.
Bak ongeveer 20-30 minuten op 200 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen