donderdag 9 februari 2012

Tahinli cörek


400 gram margarine
1 kilo meel
2 ei
half blokje gist
2 theelepels zout
2 theelepels suiker
anderhalf glas water
halve pot tahin(saus)
1 eetlepel witte basterdsuiker

Doe de margarine in een steelpan en laat deze alvast smelten. Neem het meel, 1 ei, eiwit van het 2e ei, gist, zout, suiker en water en doe deze allemaal in een kom. Bewaar het eigeel van het 2e ei.Meng het geheel in de kom tot deeg. Maak minimaal 10 kleine bolletjes uit het deeg, en rol deze allemaal zo dun mogelijk uit. Neem nu één uitgerolde deeg, smeer het in met het vet van de gesmolten margarine. Leg nu vervolgens een uitgerolde deeg, over de eerdere uitgerolde deeg. Smeer ook deze weer in met het vet: doe dit in totaal 5 keer (dus 5 deeglaagjes, met daartussen vet. Herhaal dit proces voor de andere 5 bolletjes. Uiteindelijk krijg je dus 2 stapels van 5 deeglaagjes.

De volgende stap is om zo'n stapel van 5 deeglaagjes uit elkaar te trekken, te verbreden als het ware. Doe dit voorzichtig! Trek eerst rustig de randen van het deeg naar buiten toe, doe dat vervolgens ook voor de binnenste gedeeltes: doe dit voor beide stapels.

Pak nu de halve pot met tahinsaus erbij, doe hier de basterdsuiker in, meng het goed. smeer met een lepel de tahin-suiker mengsel over de bovenste laag (de 5e) van beide stapels:Rol vervolgens de deeglap netjes op tot een slang, verdeel deze in gelijke stukken en vorm daar weer bolletjes van. Neem een kwast en gebruik een deel van het eerder gesmolten vet om de bovenkant van de bollen in te smeren. Neem het eigeel van het 2e ei, klop dit een beetje en besmeer vervolgens met een kwast de bovenste laag van de deegrollen in de ovenplaat: Doe de bakplaat in de voorverwarmde oven ca. 5 minuten op 220 graden tot ze mooi goudbruin kleuren. Serveer warm of op kamertemperatuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten