dinsdag 7 februari 2012

Spinazie risotto met geitenkaas


Alweer zo'n heerlijk risotto recept van Jamie O. Bij deze gepureerde variant is de spinazie helemaal vermengd door de risotto en krijgt deze een prachtige groene kleur. De risotto is heerlijk door de combinatie van spinazie en geitenkaas. Origineel is het recept overigens zonder de pijnboompitjes en de spekjes.

Ingrediënten voor 5 personen:
- 500 gram risottorijst
- 1,5 liter kippenbouillon of groentebouillon (van 2 blokjes)
- 1 grote ui
- 5 stengels bleekselderij
- 150 ml Martini (of droge witte wijn)
- 2 teentjes knoflook
- Nootmuskaatpoeder, of een hele nootmuskaat om te raspen
- 300 gram gewassen spinazie
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 200 gram zachte geitenkaas
- halve citroen
- olijfolie
- beetje boter
- Versgemalen peper en zout
Optioneel voor het serveren: 50 gram geroosterde pijnboompitten, gebakken spekjes

Snipper de ui en hak de bleekselderij en de knoflook fijn. Rooster de pijnboompitten. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op. Verhit wat olie in een pan en laat hierin de spinazie slinken. Breng de spinazie op smaak met de knoflook, nootmuskaat en peper & zout. Haal de spinazie van het vuur en pureer deze tot een groene massa. De gepureerde spinazie heb je pas aan het eind weer nodig.
Verhit voldoende olie en een beetje boter in een hapjespan of braadpan en fruit hierin de uien en bleekselderij op laag vuur gedurende 10 minuten. De groenten mogen niet bruin worden! Bakken ze aan; voeg extra boter toe.
Voeg de risottorijst toe aan het groentemengsel. Bak het 2 minuutjes op hoog vuur tot de korrels glazig worden, eventueel met een scheutje olijfolie erbij tegen aanbakken. Voeg nu in één keer alle Martini toe. Laat verdampen en roer goed. Voeg nu de bouillon toe, nee, dat hoeft niet in etappes, gewoon in één keer en gewoon niet meer roeren (heb ik een keer gezien bij Dagelijkse Kost van Jeroen Meus). Zet het vuur nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Na ca 20 minuten zie je dat de rijst bijna klaar is (proef om hierachter te komen). Roer nu de gepureerde spinazie door de risotto, samen met de Parmezaanse kaas en de helft van de geitenkaas. Roer alles goed door elkaar tot de kaas gesmolten is. Breng de risotto op smaak met citroensap en eventueel peper en zout. Serveer de risotto met de andere helft van de geitenkaas erover gekruimeld, de pijnboompitten en de gebakken spekjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten