dinsdag 28 februari 2012

Kool gevuld met couscous


1 grote spitskool
lekkere olijfolie
0,5 eetl. gemalen komijn
2 volle eetl. pijnboompitten
1 teen knoflook, fijngehakt
1 bosje lente-ui, gehakt
0,5 potje 'ovengebakken' tomaten (Sacla), in stukjes
1,5 groentebouillonblokje
30 g rozijnen
125 g couscous
1 blik tomaten
0,5 eetl. (riet)suiker
0,5 eetl. versgeraspte (EKO-) citroenschil

Snijd het 'kontje' van de kool en haal de grote bladeren voorzichtig los. Blancheer de bladeren in gedeeltes 1 minuut in kokend gezouten water en laat ze uitlekken. Meet 125 ml blancheerwater af. Verhit een flinke scheut olijfolie in een wok en roerbak de komijn, pitjes en knoflook kort op matig vuur. Roerbak de lente-ui even mee en roer de pot-tomaatjes, 1 verkruimeld bouillonblokje, de rozijnen, couscous en tenslotte het blancheervocht erdoor.
Laat van het vuur 2 minuten wellen en roerbak daarna al roerend nog 2 minuten. Laat afkoelen. Doe de tomaten met sap in een pan, prak ze grof, voeg suiker en ¿ bouillonblokje toe en breng al roerend kort aan de kook. Roer de citroenrasp erdoor.
Verwarm de oven op 200 °C. Snijd de onderste harde stukjes koolnerven weg. Rolletjes: schep een flinke lepel couscousmengsel op een koolblad, druk aan en rol het blad op, vouw de zijkanten steeds naar binnen over de vulling heen.
Zet de rolletjes vast met cocktailprikkertjes, leg ze naast elkaar in een lage ovenschaal, tomatensaus erover, afdekken met alufolie: ze zijn in 30 minuten gaar. Besprenkel gul met extra olijfolie en peper en eet met Turks brood en hummus

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen