dinsdag 7 februari 2012

Pastinaaksoep


. 2 eetlepels boter
· 1 ui, fijngehakt
· Ca 550 gr pastinaken, geschild en in stukken
· 1 a 2 prei (wit gedeeltte)
· 1 teentje knoflook, fijngehakt
· 1 l kippenbouillon
· Scheut kookroom
· Als extra: het sap van 1 grote sinaasappel
· Beetje tijm
· Zout en peper

Fruit het gesnipperde uitje met de stukjes pastinaak en prei in wat olijfolie tot de pastinaak wat zachter wordt. Schenk er dan het bouillon bij en de sinaasappelsap bij. Kook de pastinaak op een zacht vuurtje in ongeveer twintig minuten gaar. Dan pureer je alles met een staafmixer tot een mooi gladde en licht gebonden soep. Warm de soep nog even zachtjes door met room en tijm en voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer de pastinaaksoep in diepe borden met wat lekkere verse croutons.

Op deze soep zijn makkelijk talrijke variaties te maken. Ga dan uit van een basisversie zonder het sinaasappelsap.
Serveer de soep met een bergje Hollandse garnalen en bieslook. Gebruik in plaats van een prei een wortel, of een appel (dan serveren met dun gebakken appelschijfjes), of een grote peer (handvol pistachenootjes en scheutje witte wijn meepureren en dan serveren met pistachenootjes erop, zie hieronder), of pureer een handvol kikkererwten mee en serveer met wat -gemengde- nootjes, of doe een handvol peterselie in de soep, smelt wat lekkere kaas mee en serveer met wat kaasbrokjes en gebakken spekjes, of geef het geheel een Indiase touch met een lepel currypasta en kokosmelk in plaats van room, serveer met geroosterde amandelen.



Een hele andere lekkere dikke pastinaaksoep is met chorizo en linzen, zie de foto hieronder. Er is ca 220 gr chorizo in kleine blokjes meegebakken met de ui en knoflook en wat chilivlokken, tezamen met 2 selderijstengels in kleine stukken en de pastinaak in kleine blokjes. Na het bakken voeg je ca 100 gr groene linzen toe (eerst 10 minuten separaat koken en dan afgieten) en de bouillon. De complete soep 20 minuten laten sudderen, dan de helft pureren en alles weer bij elkaar doen. Serveren met dikke yoghurt gemengd met verse koriander.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen