vrijdag 6 januari 2012

PaellaDe binnenlanden van de regio Valencia zijn de bakermat van de paella en andere rijstgerechten (arroces). Daar wordt sinds de introductie door de Moren in de 8e eeuw de typische paella-rijst verbouwd (korte dikke korrel met groot absorberend vermogen). Zo ontstond de Paella Valenciana, met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten: in het binnenland konijn, kip, garrofón, evt. slakken en in een later stadium aan de kust vis en schaaldieren (Paella de Marisco, Paella Marinera of in iets gewijzigde vorm Arroz a la banda). Gemengde paella's met vlees en vis zijn Paella Mixta's. Bij vegetarische paella's wordt het vlees of de vis meestal vervangen door artisjokken. Van een oorspronkelijk eenvoudig boerengerecht veranderde de paella in een feestmaaltijd voor iedereen.
Essentieel bij alle paella's is de rijst, de bouillon en de basis van tomato frito (gefrituurde tomaten). Bij een goed gemaakte paella valenciana is de rijst nét niet plakkerig, maar ook niet te droog, en heeft hij alle vocht geabsorbeerd. De paella wordt geserveerd met citroen.

200 gram paella rijst (bv arroz bomba of arboria
200 gram mengeling van zeevruchten
1 dubbele kipfilet
6 kippenvleugeltjes
10 gamba’s
100 gram chorizo (pikant!)
4 teentjes knoflook
1 ui
1 rode paprika in reepjes gesneden
½ blikje gepelde tomaten in blokjes (+/- 125 gram)
100 gram doperwtjes8 eetlepels olijfolie500 ml kippenbouillon
1 eetlepel paellakruiden
1 theelepel cayennepeper
1 citroen

Spoel de mosselen, de gambas en de zeevruchten in ruim water.Kook de mosselen en de venusschelpen gaar. Haal het vlees uit de schelpen en zet opzij. (Je kan een paar mosselen en schelpen heel laten ter decoratie.)Verhit nu een klein beetje olijfolie in de paellapan en bak hierin de kippenblokjes en de kippenvleugeltjes snel aan.Schep de kip uit de pan en bak nu (ook weer snel) de inktvis en de gamba’s aan.Schep ook deze weer uit de pan en zet apart.Verhit nu de rest van de olie in de pan en fruit hierin de fijngesnipperde ui en de fijngesneden knoflookteentjes. Wanneer de ui glazig begint te worden voeg je de paprikareepjes toe en laat je alles ongeveer 5 minuten stoven. Daarna is het tijd om de blokjes chorizo, de tomatenblokjes en de doperwtjes toe te voegen.Kruid dit alles met de cayennepeper en de paellakruiden en schep goed om.Strooi nu de rijst erbij en schenk wat kippenbouillon bij de rijst tot de rijst net onder staat.Draai het vuur nu lager, zodat alles net blijft koken, maar het gevaar op aanbranden erg klein is. Laat dit nu ongeveer 15 minuten koken in de open pan. Check wel regelmatig dat je paella niet aanbrand.Na 15 minuten beleg je de paella met de kippenblokjes en de zeevruchten. Druk ze goed aan in de rijst, maar schep de rijst niet om! Overgiet met nieuwe bouillon en laat weer een 10 minuten koken. Wanneer je ziet dat je rijst te hard blijft of de bouillon te snel verdampt voeg je nieuwe bouillon toe.Na 10 minuten beleg je de paella met de gamba’s en de kippenboutjes, overgiet je indien nodig met een beetje bouillon en leg je een stuk zilverpapier of krantenpapier over je paella. Laat dit nog 5 à 10 minuutjes pruttelen.Vlak voor het serveren decoreer je de paella met de citroen en eventueel wat fijngehakte peterselie.


Bron: silkeskookhoek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten