dinsdag 3 januari 2012

Lamsbout met knoflook en ansjovis


2 kilo lamsbout met been
ansjovis (gehalveerd)
grote knoflookteentjes in vieren in lengte verdeeld
sprietjes verse rozemarijn
zout
peper
margarine en olijfolie
rode wijn

Maak inkepingen met een scherp puntige groentemesje rondom de lamsbout. Draai om elk stukje knoflook een halve ansjovis en doe dat in elke inkeping tezamen met een sprietje rozemarijnj. Kruid de lamsbout met peper. Verhit olie en margarine in een braadpan op een middel hoge vuur en bak de lamsbout rondom mooi bruin van kleur. Braad de lamsbout vervolgens bij 140 C met de deksel half gesloten op de braadpan voor ongeveer 3/4 van de braadtijd (zo’n drie kwartier) terwijl je af en toe de bout met braadvocht bedruipt. Voeg de rode wijn erbij en strooi wat zout over de lamsbout (niet teveel want de ansjovis is ook zout).
Braad de bout nu verder gaar met de deksel gesloten gedurende vijftien minuten tot een half uur. (hangt af van hoe gaar je het wil en hoe zwaar de lamsbout is). Haal de lamsbout uit de pan en laat 20 minuten rusten in aluminiumfolie. Voeg een beetje margarine met wat runderbouillon toe aan het braadvocht en roer de aanbaksels los van de bodem. Snijd de lamsbout in plakken en serveer met wat saus eroverheen en rest van saus in sausschaaltje

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen