dinsdag 3 januari 2012

Gigantes Plaki - Grieks gebakken bonen


450 gr gedroogd gigantes of lima bonen
1 kg tomaat
1 grote of 2 middelgrote wortelen
4 selderij stengels
4 laurierblaadjes
1 gele ui
6 teentjes knoflook
olijfolie
blikje tomatenpuree
1 theelepel chili vlokken
2.5 eetlepels rode wijn azijn
kleine bos dille
bos peterselie
zout en peper naar smaak

Gigantes, ook bekend als olifant bonen, of gigantische bonen, zijn grote platte vlezige peulvruchten uit Griekenland. De bonen kun je (gedroogd) kopen in een goede internationale supermarkt. Doe de bonen in een grote kom en giet er koud water over heen zodat de bonen in ieder geval 3-4 cm onder staan. Laat ze 's nachts weken gedurende ca 12 uur.
Spoel de bonen na het weken af, doe ze in een grote pan, wederom wat water totdat ze ca 2 cm onder staan, en voeg de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en laat ze koken gedurende 45 minuten tot een uur, of totdat de bonen zacht genoeg zijn naar je persoonlijke smaak. Hak intussen de wortel, selderij en ui in een kleine dobbelstenen. Verwarm olijfolie in een pan, voeg de ui en knoflook toe, braat even aan en doe vervolgens de wortel en selderij erbij. Laat zachtjes koken totdat de wortels zacht zijn. Voeg vervolgens de fijngesneden tomaten toe, de tomaten puree, de wijnazijn en de chilivlokken. Laat het geheel ongeveer 30 minuten sudderen. Verwarm intussen de oven op ca 200 graden, snij de kruiden fijn en doe deze bij het tomatenmengsel. Als de bonen gaar zijn, giet je ze af maar bewaar een glas van het vocht! De laurierblaadjes kunnen weg, die heb je niet meer nodig. Doe de bonen terug in de pan, doe het tomatenmengsel erbij en genoeg vloeistof uit het glas zodat het lekker smeuïg wordt.
Vet een ovenschaal licht in met olijfolie, doe het bonenmengsel daarin en strijk de bovenkant even glad met een lepel. Doe de bonenschotel cal 10 minuten in de oven zodat hij goed heet wordt en de bovenkant en beetje bruin en wat dikker. Garneer de schotel met nog wat dille en serveer met een paar stukken ‘robuust’ brood, of bv op brood als een crostini. Ook lekker erbij als je het zo uit de ovenschaal presenteert: een ouderwets stuk gebraden lamsbout, zie hieronder en een Griekse salade (tomaat, komkommer, rode ui, zwarte olijf en feta)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen