dinsdag 10 januari 2012

Aubergine-kaas borek


Börek is typisch Turks en te vinden in allerlei soorten en maten, als taart, driehoekjes, rolletjes, vierkantjes, gevuld met gehakt, of feta, op spinazie etc etc. Deze versie is lekker vegetarisch met aubergine en ricotta.

1 aubergine
ongeveer 200 gram yufka bladen
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
1 theelepel gemalen piment
2 eetlepels ricotta
3 eetlepels geraspte kaas (bv Parmezaanse of een andere oude, sterke kaas)
2 eetlepels verse munt, gehakt
1 ei
6 eetlepels yoghurt
1 eetlepel crème
1 eetlepel koud water
zout, peper, olijf olie

Verwarm de oven tot 200 C. Prik de aubergine overal in met een vork, wikkel het in folie en braat het zachtjes gedurende ca 40 minuten. Neem uit de oven, laat afkoelen en schil de aubergine. Hak het vruchtvlees fijn
Bak de uiI en knoflook in olijfolie tot ze zacht zijn. Meng de piment en het zout en peper door de fijngehakte aubergine. Bak het allemaal samen gedurende een paar minuten, laat het vervolgens afkoelen en meng de ricotta, kaas en munt erdoor heen.
Meng het wit van het ei met 3 eetlepels van yoghurt, room en water. Meng het eigeel met de rest van de yoghurt. Vet vervolgens een ovenschaal in. Leg de yufka bladen op het aanrecht. Het doel is om te eindigen met 4 grote cirkels met een diameter van ongeveer 25 cm. Afhankelijk van het merk van yufka moet je wat knip of snijwerk verrichten. Borstel de vellen in met het eiwit - yoghurt mengsel.
Verdeel de vulling in 4 porties. Doe een gedeelte van de vulling op elke yufka cirkel, vouw de zijkanten en rol ze op zodat je met een soort dikke worst eindigt. Zet het gebak (borek) in de ovenschotel. Wanneer al de 4 gebakjes in de schotel zitten, doe je nog wat dooier-yoghurt eimengsel erover heen en bak je het geheel gedurende 30 minuten bij 200 C.
Serveer met een groene salade met bv een Tahin dressing.

bron: klarykoopmans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten