dinsdag 13 december 2011

Wellington op z'n Italiaans


Beef Wellington is van origine een gerecht van runderbiefstuk, ganzenleverpastei, fijngehakte paddenstoelen en kruiden. Deze worden in bladerdeeg verpakt en in de oven gegaard. (Het bladerdeeg dient ervoor dat het vocht niet uit het pakketje verdwijnt, en de smaken van in het vlees kunnen trekken). Onderstaand recept is een versie van Jamie Oliver met een Italiaanse twist.

4 el olijfolie
1 rode ui, in stukjes
250 g winterpeen, in stukjes
1 bakje portobello (paddenstoelen, 2 stuks), in stukjes
1 rode paprika, in stukjes
1 bakje tijm (15 g), alleen de naaldjes
1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
75 g tuinerwten extra fijn (pak 450 g, diepvries)
500 g rundergehakt extra mager
10 blaadjes basilicum, in reepjes
1 ei, losgeklopt
150 g Spaanse olijven met knoflook
1 potje semi-zongedroogde tomaten (295 g), uitgelekt
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
bloem, om te bestuiven
2 pakjes bladerdeeg (a 275 g, koelvers)

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de olie in een koekenpan en bak de groentestukjes, tijm en Italiaanse kruiden 8 min. Voeg de bevroren tuinerwten toe en verwarm nog 1 min. Laat afkoelen in een kom. Voeg het gehakt, basilicum, de helft van het ei, de olijven, tomaten, bijna al de Parmezaanse kaas en peper en zout toe. Kneed door elkaar. Bestuif het werkvlak met bloem. Leg de plakken deeg naast elkaar, en druk de randen goed aan.


Leg het gehaktmengsel in de vorm van een lange worst erop. Bestrijk de randen van het deeg waar geen gehakt op ligt met wat ei. Rol het gehakt volledig in het deeg. Knijp de uiteinden dicht. Leg de Wellington op een met bloem bestoven bakplaat. Verdeel de rest van het ei en de rest van de kaas erover. Bak in de oven in 1 uur goudbruin. Lekker met tomatenrisotto en groene salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen