zondag 18 december 2011

Tajine met kweekperen en dadels



Ingrediënten voor de tajine
· 800 gram kalfslappen, in grove blokjes
· 2 middelgrote uien, in halve ringen
· 2 teentjes knoflook, fijngehakt
· 3 el platte peterselie, fijngehakt
· 2 el korianderblaadjes, fijngehakt
· 1 zakje saffraanpoeder (voor kleur)
· 3 draadjes saffraan
· ½ tl kaneel
· 1 tl gember
· 1 tl ras el hanout*
· Peper en zout naar smaak
· Olijfolie (geschikt voor bakken en braden)

ingrediënten voor de kweeperen met dadels
· 1 kg kweeperen
· 1 – 3 el suiker (naar smaak)
· 1 el oranjebloesemwater (facultatief)
· 3 el honing
· 1 kaneelstokje
· 1 el geklaarde boter
· Zonnebloemolie
· 8 dadels
· Handjevol sesamzaad

Meng het kalfsvlees met de uien, knoflook, peterselie, koriander, saffraan, kaneel, ras el hanout en gember. Voeg naar smaak peper en zout toe en wrijf alles goed in het vlees. Bij voorkeur doe je dit vooraf waarna je het vlees een nacht in de koelkast laat marineren.
Neem een pan met een zware bodem en giet hier een flinke scheut olijfolie in. Voeg gemarineerde vlees toe en braad kort aan op middelhoog vuur. Zodra het vlees mooi gebruind is ca 4 dl warm water toevoegen en het vlees ongeveer 45 minuten laten stoven op een matig vuur. Wel regelmatig controleren of er nog genoeg water in de pan zit. Anders nog wat bijvoegen.
Maak ondertussen de kweeperen schoon, verwijder klokhuis en verdeel in partjes. Doe de geklaarde boter en een weinig zonnebloemolie in een koekenpan. Rangschik de kweeperenpartjes in de koekenpan en doe er het kaneelstokje bij. Zout de kweeperen heel licht. Bestrooi alles vervolgens rijkelijk met suiker. Voeg als je dat lekker vind ook wat oranjebloesemwater toe. Voeg de dadels toe, zet een deksel op de koekenpan en laat de kweeperen onder zacht vuur gaar stomen. Afhankelijk van het formaat kweepeer en hoe groot de partjes zijn gesneden duurt dit ongeveer 20 minuten. Een kwestie van proeven.

Rooster ondertussen de sesamzaadjes op een laag vuur in een koekenpan goudbruin. Als de kweeperen zacht zijn, deksel verwijderen en een paar eetlepels van de vleessaus plus 2 el honing toevoegen (evt. ook nog een snufje kaneel). Laat de kweeperen goudbruin karamelliseren. Schep het vlees in een voorverwarmde schaal (of presenteer deze in de tajine) en schik de kweeperen rondom. Verdeel 1 el honing over de kweeperen en bestrooi met sesamzaad. Serveer met een plat Marokkaans of Turks brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen