donderdag 1 december 2011

Pittige gehaktballen met feta en granaatappel couscous


Voor de tomatensaus
2 el olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 tl komijnpoeder
½ tl chilivlokken
4 blikken tomatenstukjes
150 ml droge witte wijn
Zout enpeper

Voor de gehaktballen
50 gr broodkruim
100 ml melk
1 tl koriander poeder
1 tl komijnpoeder
1 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 knoflookteentjes, fijn gesneden
2 el verse koriander, fijn gesneden
1 el harissa
Sap van 1 citroen
500 g lamsvlees
500 g rundvlees
Zout en peper
150g feta, in kleine brokjes
Handvol verse munt, verse in grove stukken
Handvol verse platte peterselie, grove stukken

Voor de couscous
400g couscous
800 ml groentenbouillon
Sap van 1 citroen
2 sjallotjes, fijn gesneden
1 rode chilipeper, zonder pitjes, fijngesneden,
Handvol munt, fijn
Handvol peterselie, fijn
Zaadjes van 1 granaatappel

Voor de tomatensaus: olie in de pan, dan ui en knoflook erbij, bakken tot de ui zachtjes wordt, vervolgens de kruiden, tomaat en wijn erbij en laten borrelen tot de saus lekker indikt. Breng desnoods nog wat op smaak. Voor de gehaktballetjes: mix broodkruim met melk,, bak uitjes en knoflook even tot ze zacht zijn en meng vervolgens alle ingrediënten voor de balletjes met elkaar (niet te grote ballen maken), behalve de kruiden en de feta. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de ballen in een pan even lekker bruin, neem een ovenschotel, doe daar de tomatensaus in, de ballen,sprenkel de kruiden en de blokjes feta erover, dek alles af met aliminum folie en bak de schotel in de oven ca. 20 minuten. (Je kunt overigens ook een deel van de feta (of een extra portie) meekneden met het maken van de balletjes zelf).
Terwijl de gehaktballen in de oven staan kun je de couscous klaar maken. Verwarm de bouillon, mix dit met alle overige ingrediënten behalve de kruiden en de granaatappelzaadjes. Laat de couscous even staan, ca 5 minuten, en doe, vlak voor het opdienen van de hele schotel, de kruiden en zaadjes erdoor. Et voila!

2 opmerkingen: