zondag 4 december 2011

Marokkaanse taart


Een geweldig recept van BBCgoodfood; mooi om te zien en met een geweldige combinatie van ingredienten zoals noten, honing, hummus. spinazie, kaneel en bessen. Het ziet er moeilijk uit om te maken maar uiteindelijk valt het heel erg mooi.

2 tl koriander zaad
2 tl komijnzaad
1 tl paprikapoeder
1 tl kaneel
150 ml olijfolie
900 g pompoen, geschild en gesneden in kleine stukjes (ongeveer 2 cm)
12 sjalotten, gevierendeeld
4 cm stuk wortel en gember, fijngehakt
140 g hele gebleekte amandelen
140 g gepelde pistachenoten
75 g gedroogde veenbessen
6 eetlepels heldere honing
225 g verse spinazie
400 g blikkikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
2 knoflookteentjes
1 theelepel gemalen komijn
3 eetlepels citroensap
4 eetlepels gehakte verse koriander
100 g boter
8 grote vellen filodeeg
Citroenschijfjes om te garneren
Voor de harissa yoghurtsaus:
200 g Griekse yoghurt
6 eetlepels melk
3 muntblaadjes grote takjes, gehakt
2-3 eetlepels harissa

Verwarm de oven voor op 180 C. Rooster de zaadjes even droog in de pan. Stamp ze fijn in een vijzel tezamen en meng met de paprika, kaneel, 1⁄2 theelepel zout en 4 eetlepels olie. Doe de pompoen in stukjes in een kom, giet er wat gekruide olie over, roer goed en bak in de oven gedurende 20 minuten. Verhit ondertussen 2 eetlepels van de olie in een koekenpan , voeg de sjalotjes toe en roer totdat ze te bruin beginnen te worden. Roer er de gember en 100 g v. amandelen en 100 gr pistaches in. Als dit mooi gekleurd is kun je de bessen, 2 eetlepels honing en de spinazie toevoegen. Neem van het vuur en roer er de pompoenstukjes door als deze klaar zijn uit de oven. Maak in een keukenmachine een hummus van de kikkererwten met de knoflook, komijn, resterende olie, citroensap, 2 eetlepels water en zout en peper. Roer er op het laatst de koriander met een lepel doorheen.
Smelt de boter in een pannetje. Leg een taartbodem of quicheschaal met een doorsneden van ca 28 cm op een ovenrek en borstel deze in met wat boter. Leg het filodeeg klaar (bedek het tussendoor steeds met een vochtige doek om uitdrogen van de vellen te voorkomen). Leg een vel filodeeg in de vorm en zorg dat de randen ca 10 cm over de rand van de vorm hangen. Bak een volgend vel, leg dat er met een kwart slag over, zodat het de vorige filolap overlapt. Zorg ook hier dat de randen over de vorm hangen. Borstel het vel met wat boter in. Neem nog een vel, draai dit weer een stukje op de vorige, nog één eroverheen, borstelen met boter en bouw dit steeds zo op met 2 lagen totdat je in totaal 8 lagen deeg hebt.
Leg de helft van de pompoen in het midden, spreid de hummus erover en vervolgens de rest van de pompoen. Breng dan één voor één de overhangende stukken filo naar het centrum van de taart en maak wat mooie plooien. Vorm het zo dat het in het midden mooi dicht zit. Borstel de taart nogmaals zorgvuldig met boter en bak in de oven gedurende ca 30 minuten totdat het geheel mooi goudbruin is (kan zijn dat het iets langer er in moet maar check na een half uurtje of het deeg mooi gaar en gekleurd is).
Net voordat de taart is klaar, warm je eventuele resterende boter in de pan, doet er de rest van de noten bij en bakt ze bruin. Doe er 4 el honing bij, neem van het vuur en giet over de taart. Serveer met Harissa yoghurt saus (Meng de yoghurt en melk samen tot een dunne saus, roer de kruiden erbij en voeg harissa naar smaak toe. Garneer met wat citroenschijfjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen