woensdag 28 december 2011

Iskender kebap


Iskender kebab is een van de beroemste vleesgerechten uit Turkije en ontleent zijn naam aan de uitvinder, İskender Efendi (İskender betekent 'Alexander'), die in Bursa leefde in de late 19e eeuw. Iskender kebab is een soort van döner kebab van dun gesneden gegrild lamsvlees met hete tomatensaus over pita brood en royaal overgoten met gesmolten boter en yoghurt. De tomatensaus en de kokende boter worden in de restaurants soms aan tafel uitgegoten over de schotel.

Nodig:500 gram lamsbout zonder been, in dunne plakjes of reepjes
Voor de marinade:
3 el olijfolie
1 kleine ui, geraspt
1 teentje knoflook, geperst
sap van halve citroen
2 tl paprikapoeder
1 laurierblaadje
1 tl pul biber (gemalen rode peper)
1 tl piment
zout en zwarte peper

Verder:
2 Turkse pitabroden (rond platbrood zonder opening)
4-5 el roomboter
1 blik tomaten, gehakt
1 el tomatenpuree
1/2 tl cayennepeper
75 ml water
250 ml Turkse of Griekse yoghurt
1 teen knoflook, geperst
2 Turkse (of Spaanse) groene pepers, in ringetjes
zout en zwarte peper

Roer de ingrediënten voor de marinade door elkaar en marineer hierin het vlees minimaal 12 uur.
Maak de tomatensaus en de yoghurtsaus:
Smelt 1 el boter in een pannetje en voeg de tomaten met sap, tomatenpuree, cayennepeper, zout en peper en het water toe. Breng al roerend aan de kook en laat even sudderen tot er een redelijk dikke saus is ontstaan. Draai het vuur uit. Roer de knoflook met wat zout en peper door de yoghurt. Smelt 1 el boter in een grote koekenpan en bak hierin 1 pitabrood ca. 1 minuut. Doe hetzelfde met het andere brood. Snijd de broden diagonaal in stukjes van 3 cm en verdeel deze over 4 voorverwarmde borden.

Verhit 2 grote koekenpannen op halfhoog vuur en rooster daarin het vlees tot het gaar is in ca. 12 minuten. Een andere methode is om het vlees uit te spreiden over een bakplaat of in een ovenschaal en deze onder de gril te zetten. Schep het vlees daarbij af en toe om.

Verdeel het vlees gelijkmatig over het brood op de 4 borden. Warm de tomatensaus weer even op en verdeel deze over het vlees. Verdeel hierover gelijkmatig de groene pepers. Smelt de resterende boter in het sauspannetje en giet dit over het geheel. Schep langs de rand van ieder bord een portie knoflook-yoghurt. (Alternatief: eerst yoghurt op het bord, daarover heen het vlees en daarover de saus).
Lekker met aardappels uit de oven en een ‘robuste’ salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen