maandag 5 december 2011

Griekse lasagne - Pastitso


Pastitso is een Grieks lasagnagerecht, maar dan niet gemaakt met lasagnebladen maar met pijpjes macaroni of een andere pastasoort. Verder hebben de twee sauzen die de Grieken gebruiken veel weg van de sauzen die Italianen gebruiken voor hun lasagna. Dit is een beetje een bewerkelijk gerecht, maar het voordeel is dat je de smaak helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen. In dit gerecht wordt Griekse schapenkaas gebruikt maar je kunt dit desnoods ook vervangen door een Turkse stevige, beetje zoutige kaas of eventueel door Parmezaan. Pastitso is lekker met een Griekse salade erbij.

400 gram macaroni
Zout en peper
Twee uien
Zes takjes fijngehakte, verse of gedroogde peterselie
80 gram boter of margarine
Eén teentje knoflook
500 gram rundergehakt
Eén deciliter rode wijn
Eén blikje tomatenpuree (netto 70 gram)
Halve bouillontablet
Halve theelepel suiker
ca 60 g Kefalotiri kaas, geraspt (Griekse harde ronde schapenkaas, beetje zoutig. Te verkrijgen in de internationale supermarkten)
Nootmuskaat
Drie eieren
50 gram bloem
Vier deciliter melk
Bereidingswijze

Kook de macaroni in ca. 10 minuten gaar in een grote pan met ruim water en wat zout. Pel intussen de uien en snipper ze. Fruit in een pan de ui en het uitgeperste teentje knoflook in ca. twee minuten glazig. Voeg het gehakt toe, zet het vuur hoog en rul het gehakt bruin met een vork. Voeg de tomatenpuree, rode wijn, bouillontablet, één deciliter water, peterselie en suiker toe tot een gehaktsaus. Laat met het deksel op de pan het gehaktmengsel ca. een kwartier zachtjes sudderen. Giet intussen de macaroni af. Verhit in een andere pan 40 gram boter of margarine. Bak de macaroni in ca. drie minuten op. Voeg twee derde van de kaas toe plus naar smaak peper, zout en nootmuskaat. Roer het mengsel goed door en laat het iets afkoelen. Klop in een kom twee eieren los en roer ze door de macaroni. Smelt in een steelpan 15 gram boter en roer de bloem erdoorheen, zodat een dik papje ontstaat. Voeg al roerende de melk beetje voor beetje toe, totdat je een gladde saus hebt. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Haal de saus van het vuur, laat hem iets afkoelen en roer dan het laatste ei erdoor.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Roer de helft van de melksaus door het gehaktmengsel. Neem een glazen ovenschaal met een inhoud van twee liter en doe daar eerst de helft van het macaronimengsel in. Verdeel de gehaktsaus over de laag macaroni. Leg hierop de rest van de macaroni en strijk de bovenkant glad. Bedek het met de rest van de melksaus. Strooi de rest van de kaas over de bovenkant. Laat de macaronischotel in ca. vijftig minuten in het midden van de oven mooi bruin worden. Direct serveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen