zondag 11 december 2011

Griekse kip met feta


600 gram kipfilet
250 gram feta
500 gram tomaten (ongeveer 7 normaal formaat tomaten)
300 gram aubergine (ongeveer één normaal exemplaar)
400 gram uien (drie flinke exemplaren)
5 dikke teentjes knoflook
rozemarijn en oregano als kruiden
gemalen zeezout (om de knoflook chemisch te binden)
een paar scheuten balsimico azijn (eventueel te vervangen door droge witte wijn)
een eetlepel suiker

Snijd de tomaten in mooie, gelijke schijfjes, de uien in ringen, de knoflook in plakjes, de aubergine in schijfjes, de kipfilet in lange, gelijke repen en de feta in gelijke blokjes. Snij de rozemarijn heel fijn.
Vet een ruime ovenschotel in met olijfolie en leg er de schijfjes tomaat in. Verwarm in een pan de olie en fruit hierin de uienringen met de suiker en roer goed om. Laat de uien bruinen door af en toe om te roeren. Als ze mooi bruin zijn, gaat ze in de ovenschaal over de tomaten. In diezelfde pan die je net hebt gebruikt bak je de schijfjes aubergine aan beide zijden met de fijngesneden knoflook. Vervolgens ook de aubergines bij de tomaten en uien doen. Nu nu kipfilet mooi bruin bakken. Voeg een scheut balsimico azijn toe, of, als je dat niet hebt, droge witte wijn. Voeg het toe net nadat het vlees in de pan ligt en laat het snel verdampen. Door de balsimico krijg je heel snel een mooi goudbruin randje om het vlees. Bovendien verrijkt het de smaak.
Schep vervolgens de gebraden kipfilet op de aubergine. Daarover de fijngesneden rozemarijn.
In de openingen tussen de vleesrepen leg je de stukjes feta. Voor de typische Griekse smaak strooi je wat oregano er over. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Je kunt de schaal nu enkele uren in de koelkast bewaren, handig als je eerst nog een glaasje wilt drinken met de gasten. Maar je kunt ook meteen doorgaan.
Zet de afgedekte schaal in een voorverwarmde oven. De temperatuur is 130 graden heteluchtoven of 145 graden in een gasoven. Bak het gerecht 40 tot 45 minuten, en laat de schaal de hele tijd afgedekt in de oven. Serveer meteen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten