donderdag 1 december 2011

Fattoush

Fattoush is een Levantijnse broodsalade gemaakt van geroosterd of gebakken stukken pita brood (of Libanees plat brood) gecombineerd met verschillende kruiden en groenten. Fattoush behoort tot de familie van de fattat of fatta, gerechten uit de Levant met plat brood als basis. Bij het maken van fattoush worden veelal seizoensgebonden producten gebruikt. De groenten worden in relatief grote stukken gesneden in vergelijking met bv. een tabbouleh waarbij fijngehakte ingrediënten vereist zijn. Sumak wordt meestal gebruikt om de fattoush haar zure smaak te geven.

Fattoush 1

4 little gem kropjes sla
1 komkommer (bij voorkeur zonder schil, pitjes eruit)
1 groene paprika in stukjes/schijfjes
Halve bos platte peterselie
1 pakje baby roma tomaatjes (of andere kleine soort)
witte (Spaanse) ui
1 pitabrood
Voor de dressing:
Sap van een grote citroen
Olijfolie (verhouding olie-citroen ca. 1 : 3)
1 teentje knoflook, fijn
1 theelepel sumac
Grof zeezout en peper uit de molen.
sea salt and black pepper to taste.

Mix alle ingredienten voor de sla. Snij het pitabrood in de lengte door, rooster beiden helften even onder de grill. Breek vervolgens het brood in grove stukken en doe bij de salade. Maak de dressing aan, proef even en mix vervolgens alles even goed door.


Fattoush 2

2 pitta broodjes
3 or 4 bosuitjes in ringen of een gesnipperde rode ui (of een mix van beiden)
1 komkommer, in stukken
4 tomaten in stukken
Halve/hele bos platte peterselie, grof gesneden
Halve bos verse munt, grof gesneden
1 a 2 teentjes knoflook
olijfolie en citroensap (3:1)zout
1 theelepel sumac

Het maken van de salade gaat feitelijk op de zelfde manier als hierboven
Voor wat betreft de samenstelling van de fattoush zijn er talloze variaties in bv. verhoudingen, tomaat / komkommer / ui etc. Qua kruiden wordt wel altijd peterselie en munt gebruikt. Als ‘toegift’ zijn er natuurlijk tal van extra ingrediënten zoals olijven, feta of geitenkaas brokken, kikkererwten etc. Hieronder bv. een Tunesische fattoush met tonijn en zwarte olijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen