woensdag 28 december 2011

Bakla (fava) mezze


240 gr gedroogde fava bonen of tuinbonen (eventueel diepvriestuinbonen)
670 ml water
1 kleine wortel, geschild en gesneden in grote stukken
1 middelgrote ui, gepeld en fijngehakt in grote stukken
1 middelgrote aardappel, geschild en in stukken
1 theelepel suiker
zout naar smaak
grote bos dille, fijngehakt (een paar fronds voor garnituur te reserveren)
goede olijfolie
grote chili/peper vlokken

Doe alle ingrediënten, behalve de laatste drie, in een pan en laat zachtjes ongeveer een uur koken, zorg dat het niet droog kookt. Giet alles goed af, schut droog en duw het mengsel door een zeef zodat je een gladde dikke puree hebt. Doe er ¾ deel van een bos dille (heel fijngehakt) erdoor heen en eventueel wat zout (proef het mengsel). Borstel een paar ramekins van porselein in met olie, vul het met de puree (glad afstrijken), dek af met huishoudfolie en laat een paar uur (of ’s nachts) in de koelkast staan.
Voor het opdienen: breng de kommetjes op kamertemperatuur en draai ze om op een schotel of in een schaaltje. Warm de olijfolie op in een pan, haal van het vuur, meng met de chilivlokken (totdat de olie een mooie rooie kleur heeft) en doe de rest van de dille erbij (met uitzondering van een paar mooi topjes) .Giet de olie over de puree en garneer als laatst met de topjes dille.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen