woensdag 14 december 2011

Aubergine caponata


De aubergine caponata is een vegetarisch gerecht dat gegeten kan worden met brood. Maar je kunt dit ook heel goed eten met wat pasta. Dit zijn namelijk van die recepten die je te allen tijde van stal kunt halen.

• 1 medium aubergine, geschild en in stukken gesneden van ongeveer 1 cm
• 1 eetlepel zout
• 1 rode paprika, in kwarten en het zaad verwijderd
• 60 ml olijfolie
• 1 kleine ui, gesnipperd
• 1 theelepel verse tijm
• 3 eetlepels balsamico azijn
• 2 eetlepels kappertjes
• 1 teen knoflook, geperst
• een handvol peterselieblaadjes, gehakt

Doe de blokjes aubergine in een zeef en strooi daar het zout ruim over. Schud door elkaar en laat het een uur staan zodat het vocht uit de groente kan druppen. Het zout zorgt er verder voor dat de celmembranen zachtworden waardoor het veel minder olie opzuigt. Ten derde maakt het de groente minder bitter.
Grill de paprika's op een open vlam of onder de gril zodat het velletje zwart wordt. Doe de stukken paprika even in een plastic zakje waardoor de schil losstoomt en gemakkelijker te verwijderen is. Wil je gemakkelijk dan neem je gegrilde paprika uit een pot, maar dat is minder lekker natuurlijk. Verwijderd het vel en snijd het vruchtvlees in dunne strips. Spoel de aubergine na een uur af en knijp het vruchtvlees met je handen uit zodat je zoveel mogelijk vocht kwijtraakt. Doe je dat niet dan wordt het gerecht te zout en te nat. Verwarm de olijfolie en zweet de uien tot ze een beetje doorzichtig zijn en heel licht bruin beginnen te worden aan de randjes.
Voeg de aubergine, de paprika en de thijm er bij. Blijf roeren en voeg naar smaak zout en peper toe.Voeg de balsamico azijn en de kappertjes toe en blijf roeren tot er geen vocht meer is. Voeg de fijngehakte knoflook en de peterselie toe en roer dit er door.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen