donderdag 17 november 2011

Tajine met lamsbout en pruimen



Lekker met kaneel en pruimen: past goed in het winterse weer.

1 kg lamsbout zonder bot
1 tl kurkuma (geelwortelpoeder)
2 tl verse gember
4 el olie
1 ui
2 tenen knoflook
2 kaneelstokje
saffraan
500 gr gemengde gedroogde vruchten: vijg, dadel, pruim, abrikoos, appel, peer, aardbei
2 el suiker
100 gr blanke amandelen
2 eieren
1/2 bosje koriander
zwarte peper
zout

Snijd de lamsbout in blokjes van ongeveer 3 x 3 x 3 cm. Bestrooi de vleesblokjes met de kurkuma en djahé. Pel en snipper de ui en knoflook. Verwarm vervolgens de olie in een tajine. Braad het vlees op een matig vuur aan tot het bruin is. Voeg ui en knoflook toe en laat het een paar minuten meebakken. Voeg de kaneelstokjes en de saffraan toe. Voeg zoveel heet water toe tot het vlees onder water staat. Breng het geheel aan de kook. Doe het deksel op de tajine en laat ongeveer twee uur stoven. Snijd ondertussen de gedroogde vruchten op de gewenste grootte. Kook de eieren hard, snijd de koriander fijn. Rooster de amandelen. Voeg na twee uur stoven de gedroogde vruchten en de suiker toe. Laat nog een halfuurtje stoven tot het vlees zacht is. Laat indien nodig nog even langer stoven.
Breng op smaak met peper en zout. Draai het vuur uit. Voeg de koriander toe. Versier de stoofschotel met de in parten gesneden eieren, de geroosterde amandelen en wat extra koriander. Serveer met couscous.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen