maandag 7 november 2011

Risotto met pompoen en geitenkaas


Enige tijd terug hebben we weer eens risotto gegeten, met voor het eerst: pompoen.. Het was zalig en staat nu gelijk in de top 10 van favorieten gerechten. In dit recept met geitenkaas maar bijvoorbeeld ook heel lekker zonder de kaas en enkel met wat pistachenootjes als topping!

Ingrediënten (4 personen):
- 400 gram risottorijst
- 500 gram schoongemaakte pompoen (in blokjes)
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 blokjes groentebouillon
- ongeveer 12 takjes tijm
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 200 gram zachte geitenkaas
- 70 gram walnoten
- olijfolie
- chilivlokken
-peper en zout

Bereiding:
- Hak de walnoten klein en bak deze kort in een beetje boter.
- Pompoen in stukken snijden en de zaden en de draden verwijderen.
- Schil de stukken en snijdt de pompoen in blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 cm.
- Pluk de blaadjes van de takjes thijm.
- Rasp de Parmezaanse kaas alvast dan hoef je dit later niet meer te doen.

Snipper de ui en hak leg de twee tenen knoflook vast klaar zodat je deze straks boven de pan kunt persen. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op. Wok ondertussen de pompoen met de tijm, peper en zout in een beetje olie totdat deze beetgaar is. Zet deze daarna apart.
Verhit wat olie en een beetje boter in een ruime pan en fruit hierin de uien en de knoflook op laag vuur.Voeg de risottorijst toe aan de gefruite ui en knoflook. Bak de rijst even mee op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden (voeg eventueel een beetje olijfolie toe tegen aanbakken).
Voeg nu per twee soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vocht moet zachtjes pruttelen en vergeet niet te roeren. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna gaar is (proef even om daarachter te komen).
Roer nu de pompoen, Parmezaanse kaas en wat chilivlokken door de risotto. Laat de pompen nog ongeveer drie minuten meegaren.
Breng de risotto op smaak met peper en zout en serveer de risotto met de geitenkaas (paar schepjes naar smaak) en daarover de geroosterde walnoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten