woensdag 23 november 2011

Pompoenlasagne


- 90ml olijfolie
- 1kg pompoen, geschild, zaden verwijderd, in blokjes
- paprikapoeder, naar smaak
- vers geraspte nootmuskaat, naar smaak
- zout en versgemalen zwarte peper
- 250g verse ricotta kaas
- 250g lasagne bladen
- 150ml melk
- 25g geraspte parmezaanse kaas

Voor de bechamelsaus:

- 55g boter
- 55g bloem
- 350ml melk
Optioneel: sla

Verwarm de oven voor op 180C/Gas 4. Verhit de olijfolie, voeg de pompoen toe en laat, afgedekt, zachtjes staan, roer van tijd tot tijd even om, tot de pompoen gaar is, tot een uur. 2. Bestrooi de pompoen met veel paprika, een snufje nootmuskaat, versgemalen zwarte peper en een beetje zout, naar smaak. Voeg de ricotta toe en mix het door en haal de pan van het vuur. Deksel op de pan en laat dit mengsel rusten.

Voor de bechamelsaus:

Smelt de boter in een steelpannetje zonder bruin te laten worden. Voeg de bloem beetje bij beetje toe en blijf voortdurend roeren om te voorkomen dat er klontjes erin komen. Als de bloem door de boter is opgenomen, blijf 4 a 5 min roeren terwijl de saus zachtjes kookt. Voeg de 350ml melk toe, maar blijf steeds voortdurend roeren tot een gladde, dikke en romige saus.

Leg een laag lasagne vellen op de bodem van een grote ovenvaste schaal. Schep dan een derde van de pompoen mengsel. Leg meer vellen over de top, gevolgd door een laag van pompoen en een andere laag van pasta, gevolgd door een laatste laag van de pompoen mengsel. 10. Eindig met een laag lasagne vellen pasta. Giet 150ml melk over de bovenkant en laat ze door alle lagen bladen heen gaan. Bak gedurende tien minuten in de voorverwarmde oven, en verspreid daarna de bechamelsaus er over heen. Bak nog eens 15-20 minuten af totdat alle melk is opgelost door de pasta en de lasagne er knapperig uit ziet. Haal de lasagne uit de oven, bestrooi met parmezaanse kaas en plaats een paar minuten in de oven terug(Zorg ervoor dat de bechamelsaus goudbruin wordt). Haal de lasagne uit de oven, doe er desgewenst wat salade op voor een frisse touch en serveer.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen