donderdag 24 november 2011

Osso Bucco


Ik heb dit jaren geleden een keer gemaakt bij het kerstdiner met risotto. Het was een perfecte combinatie en het kalfsvlees was superzacht. Er werd nog lang over nagepraat... Hoe dan ook, mogelijk in de herhaling dus voor dit jaar. Het voordeel van een dergelijke schotel is dat je het lekker lang op de stoof kunt laten trekken terwijl je intussen gewoon andere dingen kunt doen (mogelijk nog een blog maken met enkel stoofgerechten??).

1 kilo kalfsschenkel in 4 stukken van 2 cm hoog.
zout en peper.
4 eetlpels bloem.
60 gram boter.
4 teentjes knoflook.
3 kleine uien.
1 stuk wortel van 150 gram.
1 stuk selderij met blad.
1 kwart liter witte droge wijn.
3 theelepels tijm.
3 laurier bladeren.
500 gram vlees tomaten (of gewone).
1 kwart liter kalfs (of runder) bouillion.
1 citroen.
30 gram peterselie.

Snijd de volgende ingrediënten en bewaar ze apart van elkaar: 1 teentje knoflook, de ui, de selderij, de wortel (heel fijn, raspen is nog beter) en de tomaten.
Zout en peper beide zijde van de kalfsschenkel en bestrooi beide kanten met bloem.
Smelt de boter in de pan en voeg de gesneden knoflook toe. Bak in de boter de kalfsschenkel stukken aan beide kanten goudbruin (5 minuten per kant). In de meeste pannen zal het niet lukken de 4 stukken tegelijker tijd te bakken, doe dit dan na elkaar. Haal de stukken uit de pan en fruit nu in het overgebleven vet de ui, na een minuut gevolgd door de wortel en selderij.
Voeg nu de witte wijn toe (let op dit gaat stomen), samen met de gesneden tomaten, de laurier bladeren, de tijm en het vlees. Deksel op de pan 10 minuten laten sudderen en dan de kalfs of runder boullion toevoegen (zeef de mogelijke stukjes vlees die in de boullion zitten er uit en doe daar iets anders leuks mee).
Zorg ervoor dat het vlees grotendeels bedekt is door het vocht of door de groente. Laat dit alles met een deksel erop zo'n anderhalf uur sudderen. Wanneer het vlees met een vork van het bot is af te trekken dan is het goed.

Maak intussen de gremolata: Probeer van een citroen het gele schilletje eraf te schillen, neem zo weinig mogelijk wit mee, en snijd deze schil in hele kleine stukjes. Snijd de 3 teentjes knoflook en de peterselie fijn en voeg deze bij de citroenschil.Schep voor het opdienen de gremolata door het vlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten