maandag 21 november 2011

Lever in komijnsaus met aubergine en bulghur


Voor de lever
• 500g lever (blokjes)
• 1 ui
• 2 theel. komijnpoeder
• 2 eetl. citroensap
• 3 kardamonpeulen
• 1 eetl. bloem
• 2 eetl. olie
• halve theel. chilipoeder
• zout, peper
Voor de aubergbine:
• 1 grote aubergine
• 2 tenen knoflook
• 5 eetl. tahini
• 2 eetl. citroensap
• zout
• peterselie

Snij de lever in stukjes. Meng ze in een bakje met twee eetlepels citroensap, een theelepeltje komijn en de inhoud van drie kardamonpeulen. Laat dit geheel ca 30 minuten staan. Schil ondertussen de aubergine, snij deze in (vrij kleine) stukjes en doe ze in een bakje met water. Snij de ui alvast in grove stukken. Verhit olie in een pan en bak hierin de leverstukjes op hoog vuur, totdat de stukjes bruin worden. Haal daarna de lever uit de pan. In de nog hete olie bak je vervolgens de ui glazig. Besprenkel de ui met een volle eetlepel bloem en een theelepel komijnpoeder. Roer dit alles door elkaar en laat even bakken.
Neem 3,5 dl water en voeg dit onder goed roeren toe aan de ui. Voeg het chilipoeder en zwarte peper toe. Doe hierna ook de leverstukjes weer in de pan en breng het geheel aan de kook. Dan nog 10 minuten laten pruttelen op een laag vuur totdat het geheel is ingedikt.
Nu dit gerecht staat te pruttelen kun je de auberginestukken in olie bakken (wel eerst uit het water halen en goed afdeppen met keukenpapier). Deksel op de pan en af en toe beetje omscheppen. Als de aubergine zacht gebakken is, haal je ze uit de pan en maakt er pulp van. Tijdens het prakken voeg je een eetlepel citroensap toe en 5 eetlepels tahini. Pers de knoflooktenen en voeg toe aan de aubergine. Zout en peterselie naar smaak toevoegen, en het aubergine-gerecht is klaar.
Om het een compleet gerecht te maken maak je er bulghur bij (of een pilav).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen