dinsdag 8 november 2011

Lamsbout met jusEen lamsbout van 2 - 2+1/2 kg
3 - 4 t zout
1 t versgemalen zwarte peper
250 g bacon in reepjes van 5x5 mm dik gesneden en 2+1/2 - 3 cm lang (mager gerookt spek kan ook)
teentjes knoflook in kwarten door lengte gesneden
een takje rozemarijn
3 e zonnebloemolie+2 e boter
1/4 glas rode wijn of port

VOOR JUS:
klein ui, fijn gesneden
1 vol e bloem
1/4 t laurierbladpoeder
1/8 t tijm
zout
peper
1 e tomatenpuree
genoeg warme runderbouillon om een medium dik/gladde jus te maken

Maak als eerste inkepingen over gehele bout en doen in elk gaatje een stukje spek met er bovenop een stukje knoflook (Een goed tip is om even voor een half uur de spek reepjes in de diepvries te plaatsen, dan zijn ze steviger bij verwerking.) Wrijf zout en peper in bout.
Wrijf de amsbout nu in met 1 eetlepel olie en bak op fornuis de lamsbout even rondom aan in rest van olie met boter. Voeg 30 ml van 1/4 glas rode wijn en rozemarijn erbij en bak verder met deksel op pan in oven voor 2-3 uur eerst voor een half uur bij 200*C en daarna bij 180*C terwijl de lamsbout af en toe met vocht uit pan bedruipt wordt. (afhangende van grote van lamsbout duurt het garingsproces korter of langer) Om een mooie bruine korst te krijgen haal je de deksel het laatste half uur van de pan af.
Neem het vlees uit oven en laat even rusten voor 15 min. in aluminiumfolie. Vul het braadvocht aan met rode wijn als het dreigt aan te branden.

MAKEN VAN JUS:
Schep het meeste van het braadvet af mocht dat nodig zijn. Fruit de ui tot glazig in overgebleven vet en ontzuur tomatenpuree erna in uienmengsel voor 3 min. Voeg bloem erbij en maak bloem gaar totdat er een korrelrige stevige roux is onstaan. Voeg overige ingrediënten eraan toe en maak een jus door runderbouillon toe te voegen. Laat de jus 5 min. zachtjes doorkoken en zeef jus.
Snijd tegengraads de lamsbout in plakken en serveer de plakken lamsbout in een schaal dakpansgewijs achter elkaar met een streep jus overheen. De rest van jus word apart erbij geserveerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten