vrijdag 25 november 2011

Lam met amandelen en knoflook




4 pond stoof lamsvlees (of rund)
plantaardige olie
5 teentjes knoflook, dun gesneden
1 eetlepel gemalen komijn
1 theelepel venkel zaden
1/2 eetlepel grond kardemom
2 eetlepels grond gember
1/2 eetlepel fijn gemalen zwarte peper
1 tot 2 eetlepels cayennepeper
1 theelepel geraspte nootmuskaat
1 blikje hele tomaten (28 gram)
2 kopjes water
3 middelgrote uien, in blokjes gesneden
1 theelepel gemalen kaneel
1 kopje dadels ontpit en in een keukenmachine gepureerd
3 theelepels zout of naar smaak
Gehakte peterselie, om te dienen
Handvol gehakte blanke amandelen.

Kruid het vlees met zout en peper. Verhit de olie in een grote braadpan op hoog vuur, en schroei het vlees, samen met de knoflook, in de hete olie (eventueel in twee delen). Voeg de komijn, venkel zaden, kardemom, gember, zwarte peper, cayenne en nootmuskaat toe, en roerbak enkele minuten. Plaats het vlees en de kruiden in een grote pot. Voeg de tomaten en genoeg water toe om het geheel net af te dekken, en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat gedurende een uur pruttelen. Voeg daarna de uien, kaneel en dadels toe, en laat nog ca 40 minuten zachtjes pruttelen tot de saus goed is ingedikt en het vlees helemaal zacht is. Proef wat vlees en saus en doe er eventueel nog wat kruiden bij. Bestrooi met gehakt amandelen, gehakte peterselie en serveer met couscous.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen