maandag 21 november 2011

Gevulde koolbladeren



Gevulde koolbladeren kom je in veel landen tegen, zowel in Griekenland als Turkije als bv in de Balkanlanden. Hierbij een van origine Turkse variant.

- 1 witte kool
- 250 gram gehakt
- 1 kop turkse rijst (gewassen en uitgelekt)
- 1 blikje tomaten in blokjes
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 eetlepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
- Olie
- 1 1/2 kop heet water
- 1-2 eetlepels boter
- 1/2 citroen (het sap)
- 1/2 theelepel komijnpoeder
-1/2 theelepel chilivlokken

Haal de buitenste bladeren van de kool af.
De hele kool in een pan leggen en bedekken met lichtgezouten water.
Kook tot de buitenste bladeren zacht worden en los gaan hangen.
Haal de kool er dan uit, en trek de buitenste bladeren eraf.
Stop de kool weer terug in de pan en herhaal dit tot alle koolbladeren op een bordje verzameld zijn. Verwijder bij elk blad de dikke nerf met een mesje. Snij dan het koolblad door de midden.

Neem een andere pan en doe 1,5 kop water, rijst, en de helft van de hoeveelheid zout erin.
Zodra het allemaal kookt zet je het vuur laag en wacht tot de rijst al het vocht heeft opgenomen.
Bak het gehakt in de olie in een steelpan. Voeg daarna de uien toe en fruit ze mee.
Dan de tomaten, tomatenpuree en de rest van het zout gebruiken. Doe als laatste de kruiden erop en meng de rijst erdoor. Leg een koolblad voor je neer en gebruik 1-2 theelepels van de vulling op de brede kant van de koolbladeren. Rol ze zo strak op.
Leg alle gemaakte koolbladeren in een kookpan. Snij de boter is stukjes en leg deze op de koolrolletjes. Sprenkel er de citroensap overheen. Bedek de rolletjes tot de helft met kokend water.
Wanneer het gaat koken zet je het vuur laag en doe de deksel erop. Laat dit 20-30 minuten rustig doorkoken. Zet hierna het vuur uit en laat alles 15-20 minuten rusten. Serveer met wat schijfjes citroen om erover heen te persen, metf een tomatensausje (passata even kruiden, laten koken, lepel saus om een bord doen en kool erop serveren) of met een yoghurtsaus

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen