donderdag 24 november 2011

Geroosterde kip met fenegriek


Een heel lekker en smaakvol gerecht. Door het braden van de kip met de kruiden op het vel ontstaat er een lekker knapperig korstje en de fenegriek geeft een hele aparte smaak. Door het gebruik van de chilivlokken heeft het gerecht ook net een iets pittiger ondertoon.

Eén hele kip, op kamertemperatuur
4 eetlepels boter, zacht
1 tl. Zout
1 tl peper
1 tl chilivlokken
2 el gedroogd fenegriek blad, fijn
Gesmolten boter (voor invetten)

Verwarm de oven voor op ca 230 graden C. Spoel de kip een beetje af met warm water en maak goed droog (als je dat niet doet gaat het vocht sterk verdampen tot stoom terwijl het in de oven staat). Doe wat peper en zout in de kip.
Meng vervolgens in een kom ook peper, zout, zachte boer, chilivlokken en fenegriek. Wrijf de kip hier overal goed mee in, ook waar je kan onder de huid. Bak de kip, borst naar beneden, 20 a 30 minuten in de oven tot de huid bruin begint te worden. Vet de kip weer wat in met boter en draai hem om, borst naar boven. Beboter ook en laat zo 5 minuten bakken. Breng de temperatuur van de oven terug naar 160 graden en laat de kip nog 45 a 55 minuten bakken.
Haal de kip uit de oven en laat eerst even ca 10 minuten rusten voordat je hem gaat aansnijden, Bedruip de kip desgewenst nog even met de sappen uit de bakschaal. Lekker met gestoofde worteltjes met honing (zie recept hieronder).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten