dinsdag 22 november 2011

Gekruide rijst - sabzi polo



Sabzi polo is een Iraanse (Perzisch) schotel van rijst en gehakte kruiden, en wordt meestal geserveerd met vis. In het Perzisch betekent sabz groen en sabzi kan verwijzen naar kruiden of fruit. Polo is een stijl van gekookte rijst, bekend in het Engels als pilaf.
De kruiden in het gerecht kunnen variëren, maar omvatten meestal koriander, dille, bieslook, fenegriek of lente-uitjes en peterselie.
Iraniërs eten sabzi polo traditioneel met "witte vis" voor de lunch op Noroez, het Iraanse nieuwe jaar, met familie en vrienden. In het onderstaande gerecht wordt zalm gebruikt maar kabeljauw of een andere stevige witte vis kan ook. Hou wat kruiden apart om, samen met wat olie, citroensap, peper en zout, de vis mee in te smeren en even aan beiden kanten te bakken. Neem je zalm met huid, bak dan eerst de kant met huid en vervolgens de andere kant.

• 1,4 liter water
• 800 g witte rijst (langwerpige korrel)
• 3 eetlepels (45 ml) plantaardige olie
• 1 bosje dille, fijngeknipt
• 1 bosje peterselie, fijngeknipt
• een bosje koriander, fijngeknipt
• 500 g gedopte tuinbonen (ontdooit)
• kaneelpoeder naar smaak
• 2 afgestreken theelepels (6 g) zout
• 2 afgestreken theelepels peper
• Optioneel: kurkuma naar smaak

Breng water aan de kook in een grote pan met deksel. Was de rijst, strooi het dan in het kokende water en roer even. Zet het vuur lager en laat het vijf minuten zachtjes koken. Doe de deksel op de pan en laat nog 30 minuten koken. Vervolgens de dille, peterselie, koriander, tuinbonen, kaneel, zout en peper erdoor. Doe het deksel op de pan en laat het op heel laag vuur nog 10 minuten zachtjes koken. Je kunt ook de kruiden echt de laatste 5 minuten erdoor doen voor een ‘verser’ gevoel. Haal de pan van het vuur, doe er even een scheutje olijfolie of klontje boter door, roer om en serveer me de vis.
Je kunt overigens ook gewoon een pak basmatirijst nemen, koken volgens de gebruiksaanwijzing op het pak en de laatste 5 a 10 minuten bonen en kruiden erdoor doen. Niet helemaal volgens het traditionele recept maar wel lekker; stukjes feta door de rijst doen of bv. een ei roerbakken en dat toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen