maandag 19 september 2011

Risotto met zeevruchtenHet lijkt een beetje op paella, maar ook weer niet: risotto met zeevruchten. Het recept is een variant op een recept uit de Delicious.

Nodig (voor 2 personen):
150 ml droge witte wijn
300 gram mosselen
1 l visbouillon
1/4 tl saffraandraadjes
20 gr boter
2 el olijfolie
250 gram rauwe garnalen
3 inktvissen (bij de toko te koop diepgevroren), schoongemaakt en in ringen
1/2 ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
200 gr risottorijst
100 ml passata (tomaten)
gehakte peterselie

Breng de bouillon aan de kook en zet daarna het vuur laag. Breng de wijn in een flinke pan aan de kook. Doe de mosselen in de pan, deksel erop en kook ca 3 minuten. Schud af en toe de pan. Schep de mosselen uit het vocht en gooi de mosselen weg die niet open zijn gegaan. Doe het vocht bij de bouillon en doe daar een paar draadjes saffraan bij, haal de mosselen uit de schelp en zet ze apart.
Verwarm de helft van de boter en olijfolie in de pan en bak de garnalen een paar minuten totdat ze roze zijn. Haal de garnalen uit de pan en zet ze apart. Doe nu de inktvisringen in de pan en bak ze tot ze niet meer doorschijnend zijn. Haal dan ook de ringen eruit en leg ze apart. (Dat kan natuurlijk best allemaal op hetzelfde bord.)

Zet het vuur laag en verwarm de rest van de boter en de olie. Bak de ui glazig, en voeg dan de rijst en de knoflook toe. Bak de rijst een paar minuten totdat alle rijst bedekt is met een laagje olie en voeg dan de eerste schep bouillon toe. Dat bakken van de rijst is volgens mij een cruciaal punt in het maken van risotto, je moet het niet te lang en niet te kort doen. Als je het glanzende laagje ziet, moet je nog eventjes doorbakken.

Blijf roeren en voeg steeds een nieuwe schep bouillon toe als de vorige is opgenomen. De risotto is klaar als de rijst zacht is, maar de kern van de rijst nog een beetje bite heeft.
Voeg als de risotto bijna klaar is de zeevruchten, passata en peterselie toe en warm alles nog even door

Geen opmerkingen:

Een reactie posten