maandag 12 september 2011

Pilav `Quabili`Deze pilav kan zowel met kip als met lamsvlees worden gemaakt, met of zonder rozijnen, maar er moeten in elk geval wortelen in zitten. Benodigdheden Voor 4-6 personen:


500 g langkorrelige rijst, bij voorkeur basmatirijst
3-4 eetlepels olijfolie
1 grote ui, geraspt of fijngesnipperd
ca. 750 g lamsvlees, in blokjes gesneden, of 1 kip in 8-10 stukken verdeeld
1/4 liter water en later meer
zout en peper
100 g rozijnen
desgewenst – 2-3 grote wortelen, in reepjes gesneden of grof geraspt
2 eetlepels komijnpoeder
1/3 theelepel saffraanpoeder, desgewenst

Was de rijst een paar keer en laat 30 minuten tot 2 uur in koud water weken. Verhit de olie in een vuurvaste pan en fruit de ui 3 minuten regelmatig omscheppend. Voeg het lamsvlees of de kip toe en laat het 2-3 minuten aanbraden. Voeg het water en wat zout en peper toe. Breng alles aan de kook en laat met het deksel op de pan 35-40 minuten zachtjes koken tot het vlees gaar is. Giet de bouillon van het vlees in een maatbeker en laat het vlees of de kip in de pan.
Meet 3/4 liter vocht af om de rijst te koken en voeg zo nodig extra water toe.
Verdeel de rozijnen, als ze worden gebruikt, en de wortel over het vlees en strooi er het komijnpoeder en eventueel het saffraanpoeder over. Schep de uitgelekte rijst over het mengsel. Giet er de bouillon erbij en bestrooi met wat zout en peper.
Zet het deksel op de pan, breng aan de kook en laat ca. 20 minuten zachtjes koken tot al het vocht door de rijst is opgenomen. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat nog 25-30 minuten zachtjes koken.

Óf

Zet de pan 30-40 minuten in een op 150 °C voorverwarmde oven. De oventijd mag desgewenst ook worden verlengd als het gerecht nog langer warm dient te worden gehouden.
Schep voor het serveren van dit gerecht de rijst met de wortel en de rozijnen in een kom en het vlees of de kip in een voorverwarmde schaal. Schep de rijst met de wortel en de rozijnen goed door elkaar en schep het mengsel daarna over het vlees of de kip, zodat vlees of kip onder de rijst zijn bedolven. Of serveer vlees en rijst in verschillende schalen en schep de wortel en de rozijnen als garnering over de rijst.
Wie dit allemaal wat te veel van het goede vindt, schept alles in de pan door elkaar en doet het in een grote schaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten