maandag 19 september 2011

Kip met amandel-saffraan saus



Dit recept komt oorspronkelijk uit Spanje en heet Gallina en PePitoria

1 grote (soep)kip in stukken (2-3 kg)
zout en peper
meel
5 eetlepels olijfolie
40 g geblancheerde en
gepelde amandelen
6 knoflooktenen
2 sneetjes brood (50 g), zonder korst
1 fijngesneden ui
1 kruidnagel
10 peperkorrels
1/2 theelepel saffraandraadjes
1 theelepel zout
1 eetlepel fijngehakte peterselie
140 ml droge sherry of witte wijn
250 ml kippenbouillon
1 laurierblad
2 hardgekookte dooiers
1 eetlepel amandelsnippers, goudbruin gebakken in een beetje olijfolie
gebakken broodstukjes

Bestrooi de stukken kip met zout en peper en haal ze door het meel. Verwarm de olie in een steelpan en bak de amandelen, 4 hele knoflooktenen en de sneetjes brood tot deze goudbruin zijn en schep ze uit de olie. Bak in dezelfde olie de stukken kip langzaam aan beide kanten gaar en voeg de fijngesneden ui toe. Haal de kip eruit en plaats in een vuurvaste pan. Stamp de kruidnagel, peperkorrels en saffraandraadjes met het zout fijn in een vijzel. Meng dit met de gebakken knoflook, amandelen en brood, en de 2 overgebleven rauwe knoflooktenen(dit kan in een mixer of keukenmachine gedaan worden). Voeg als laatste de peterselie toe. Verdun dit mengsel met een deel van de wijn of sherry en voeg het bij de stukken kip. Voeg de resterende wijn en bouillon toe, breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat de kip heel langzaam gaar sudderen (1 á 2 uur, afhankelijk van de maat van de kip). Stamp de dooiers met een beetje water fijn en meng dit door de kip om de saus te binden. Serveer de kip en bestrooi deze met de geroosterde amandelsnippers en gebakken brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen