zaterdag 6 augustus 2011

Ta'meyya(Aangepast uit Claudia Roden's boek Middle Eastern Food)

Falafels gemaakt van kikkererwten zijn alom bekend, maar de Egyptische falafels zijn gemaakt van tuinbonen. Tuinbonen zijn erg geliefd in de Egyptische keuken. Zozeer dat Egyptische woord voor falafel, ta'meyya is afgeleid van het woord "eten".

1 pond gedroogde favabonen (bij de Turkse winkel) cq. tuinbonen, geweekt gedurende 24-48 uur
2 theelepels komijn
1 theelepel gemalen koriander
cayennepeper of chili peper (optioneel, naar smaak)
zout en peper
1 theelepel bakpoeder
1 kopje peterselie
1 kopje koriander
2 prei, witte en groene delen
6 lente-uitjes, fijngehakt
6 teentjes knoflook, fijngehakt
3 / 4 kop sesamzaad (optioneel)
frituurolie (ik gebruikte pinda-olie)

Week de bonen in een ruime hoeveelheid water 24-48 uur. Ververs het water een paar keer per dag. Nadat de bonen klaar zijn, afgieten, verspreiden op een handdoek en ongeveer een uur laten drogen. Vervolgens doe je ze in een keukenmachine en pureer je zo tot een pasta. Voeg de kruiden en het bakpoeder toe en puls een paar keer totdat de specerijen goed zijn vermengd. Laat het mengsel een half uur rusten.
Was en hak ondertussen de peterselie, koriander, prei, lente-uitjes, gehakt en de knoflook. Voeg ze allemaal in een zeer grote mengkom, samen met de bonen pasta en kneed met je handen totdat alles door en door gemengd is. Maak balletjes ter grootte van golfballen. Dip de falafels vervolgens in een kom vol met sesamzaad net voor het bakken.
Verhit een ruime pan minstens 2 cm frituurolie. Werk in gedeeltes, bak de falafel in porties tot ze bruin zijn, draai dan een keer. Leg de falafels op een bord bekleed met keukenpapier. Serveer warm. Lekker met yoghurtdip of hummus, sla en pitabrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten