woensdag 10 augustus 2011

Polenta met auberginestoof



In dit gerecht voor de auberginestoof opgediend met polenta maar je kunt in plaats van polenta ook gepureerde witte bonen nemen (even op smaak brengen met knoflook, peper en zout) of kikkererwten.

Voor de stoof:
1 middelgrote-grote aubergine, in blokjes gesneden
2 ½ TB olijfolie, verdeeld
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 middelgrote wortelen, in stukjes
½ groene paprika, fijngesneden
2-4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el balsamico azijn
1 blik in blokjes gesneden tomaten (met hun sappen)
1 el tomatenpuree
¼ bos verse gehakte peterselie
2 tl verse gehakte tijm
¼ theelepel gedroogde oregano
1 blik witte bonen (of kikkererwten), afgespoeld en uitgelekt
Zout en peper

Polenta:
1 ½ c (350 ml) halfvolle melk
¾ c (90 gr) geel maïsmeel of polenta
1 ½ el boter
handvol verse geraspte Parmezaanse kaas
3 el verse gehakte peterselie
1 takje verse tijm gehakt
Zout en peper

Voor de stoofpot: Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de aubergine met wat olie en een snufje zout en peper in een ovenschaal, en braad ze tot ze gaar en licht goudbruin (ongeveer 20 minuten)zijn, roer regelmatig.Verhit in een andere pan nog wat olie en bak daarin de ui, wortel, groene peper, tijm, oregano gedurende ca. 10 minuten, tot de groenten enigszins verzacht. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut, voeg dan de azijn toe en bak nog een minuut. Voeg de tomaten (met hun sappen), geroosterde aubergine, tomatenpuree en wat water toe, breng de stoofpot aan de kook en laat het koken ongeveer 15 minuten sudderen (afgedekt). Voeg de peterselie, basilicum, en bonen toe en kook nog 1-2 minuten tot de bonen opgewarmd zijn. Breng op smaak met zout en peper voor het opdienen.

Voor de polenta: In een aparte pan, breng de melk en 1 ½ c water aan de kook op een matig hoog vuur. Klop langzaam het maïsmeel erbij, draai het vuur tot medium-laag en kook (onder voortdurend roeren) tot een dikke massa. Eenmaal dik, zet het vuur uit en klop de boter, kaas en kruiden erdoor. Breng op smaak met zout en peper.


Bron: anediblemosaic.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen