maandag 1 augustus 2011

Pissaladière





Een pissaladière of Pissaladina is een pizza-achtig gerecht, afkomstig uit Zuid-Frankrijk, uit de regio van Nice, Marseille, Toulon en het Var district. Meestal is het deeg iets dikker dan die van de reguliere klassieke Italiaanse pizza. De traditionele topping is ui, olijf, ansjovis en knoflook (dus geen kaas).

Voor het deeg:
200 gram bloem
½ zakje droge gist
10 cl zonnebloemolie
snufje zout

Voor de garnering:
3 eetlepels olijfolie
6-8 grote uien
2 teentjes knoflook
12 kleine ansjovisfilets op zout
18 zwarte olijven
1 eetlepel gedroogde herbes de provence
zwarte peper uit de molen

Deeg: doe de bloem in een ruime kom met wat zout. Giet er de zonnebloemolie bij en kneed alles door elkaar. Los de gist op in een klein beetje warm water en voeg toe; kneed alles opnieuw door elkaar tot een stevige, elastische bal. Eventueel nog wat warm water toevoegen als het deeg te droog blijft. Bedek de deegbal met wat keukenrolpapier en zet weg in de koelkast.

Garnering: pel en snij de uien in middeldikke ringen. Verhit de olie in een ruime braadpan en doe de uien erbij. Goed doorroeren en op laag vuur zacht laten worden onder regelmatig omscheppen. Meng de gepelde knoflook (uit de knijper) erbij, plus de herbes de provence. Blijf regelmatig omscheppen tot de uien goudbruin kleuren.
Vet ondertussen een lage bakvorm (minimaal 33 cm doorsnee) of het bakblik uit de oven in (met olie of boter). Verwarm de oven voor op 240 graden. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dunne plak en bedek er de bakvorm of het bakblik mee. Verdeel de uienmassa over het deeg en strooi er een paar draaien peper uit de molen overheen. Spoel de ansjovisfilets af om ze wat te ontzouten en verdeel ze over de uienlaag, afgewisseld met de olijven. Bak de pissaladière 30 min. in de oven op 240 graden, maar blijf opletten dat ie niet verbrandt: als dat dreigt, de oven lager zetten. In punten snijden en serveren. Kan warm of koud worden gegeten.



Tip: varieer door de deegbodem eerst dun met tomatenpuree te bestrijken. Of leg dunne plakjes tomaat op de uienlaag tussen de olijven en ansjovisjes, of bestrooi met peterselie/ munt en/of feta. Overigens; als je het maken van deeg te lastig of tijdrovend vindt, neem dan kant en klaar pizzadeeg van bv. Danerolles uit de koeling bij de supermarkt.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen