maandag 22 augustus 2011

Peynirli börek - börek met witte kaas



Borek wordt gemaakt van een bepaald soort deeg: hetmeest gebruikt, wordt Yufka: dat is een heel dun, maar stevig deeg. Zelf maken is erg moeilijk en veel werk. Je kunt Yufka in de meeste Turksewinkels kopen in hele grote ronde plakken en in driehoeksvorm

• Yufka; 4 st. (verkrijgbaar bij de Turkse toko)
• Feta; 1 blok
• Peterselie; halve bos
• Yoghurt; 5 el
• Roomboter; 5 el
• Ei; 2 st.
• Zwarte komijn

Vet de bakvorm in met roomboter (ik heb dit keer de springvorm gebruikt). Haal de yufka's van elkaar los. Pak 1 yufka en scheur deze door midden. Leg beiden op elkaar in de bakvorm als bodem en laat de yufka over de rand van de bakvorm hangen.
Smelt de roomboter en laat het afkoelen, voeg daarbij de eieren en yoghurt toe. Klop deze goed. Smeer daarna het mengsel met behulp van een kwast over de yufka.

Maak de vulling klaar door de feta te prakken met een vork en de peterselie fijn te hakken en er doorheen te roeren. Strooi van deze vulling een beetje over de yufka in de bakvorm.
Leg over de kaas een stuk yufka (deze niet te ruim, alleen tot de kaas is bedekt) en smeer ook hierover het yoghurt-ei mengsel. Leg daar weer een stuk yufka op en smeer ook deze weer in met het yoghurt-ei mengsel. Strooi hierover nogmaal kaas. Herhaal dit op deze wijze, totdat de yufka's op zijn. De laatste laag moet ook met yufka bedekt zijn. Daarna klap je de yufka die over de rand hangen eroverheen en smeer je ook deze in met het ei-yogurt mengsel.

Verwarm de oven op 200 graden. Strooi wat zwarte komijn over de borek en schuif het in de oven., ca 30 minuten totdat de borek goudbruin is.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen