woensdag 24 augustus 2011

Orzo met lam – Youvetsi


Youvetsi is een typisch Grieks recept met orzo pasta. Orzo pasta vind je niet echt n de reguliere supermarkt dus daar moet je even voor naar de Turkse winkel. Youvetsi wordt veelal klaargemaakt met lam maar andere vleessoorten zoals rund of kip kunnen ook worden gebruikt.

1 kg. vlees (lams-, kalfs- of rundvlees)
1 1/4 dl. olijfolie
2 blikken tomatenblokjes
1 eetl. tomatenpuree
500 gr orzo pasta (Turkse winkel)
zout
versgemalen, zwarte
peper
2 teentjes knoflook
1 grote ui
125 gr. geraspte, pittige kaas
een scheut
witte wijn
4 eetl. fijngehakte peterselie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel de ui en de knoflook en snipper het zeer fijn. Snijd het vlees in dobbelstenen.
Schenk 1/4 deciliter olijfolie in een braadpan en bak de vleesblokjes, in gedeelten, bruin.
Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze even mee. Schep het vleesmengsel vervolgens in een ovenschaal, bestrooi het vlees met zout en peper en dek het geheel af met de, tot puree geprakte, tomatenblokjes waarin ook de eetlepel tomatenpuree is geroerd. Schenk er de resterende olie en een flinke scheut witte wijn over en roer het goed om.
Zet de schaal in de voorverwarmde oven. De gaartijd is afhankelijk van de soort en grootte
van het vlees, ongeveer 2 uur. Als het vlees bijna gaar is, doe je er de orzo bij en circa 2 keer zoveel water als pasta bij. Voeg zout naar smaak toe. Roer alles goed om en zet het weer terug in de oven. Laat het geheel nog zo’n 15 minuten doorsudderen.
Roer er tot slot de fijngehakte peterselie door en serveer met de geraspte kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen