zondag 7 augustus 2011

Merguez met eiWorst (Merquez) en eieren wordt in Marokko echt als ‘comfort food’ beschouwd; het is snel te bereiden door de worstjes te koken en te mixen met ei inde pan. Door toevoeging van bv. een ui, tomaat en olijven, kun je het naar eigen smaak uitbreiden. Ei-gerechten worden veelal direct uit de pan gegeten waarin ze gekookt, met behulp van wat knapperig brood in plaats van een vork.

225 g Merguez of andere worst
1 grote ui, fijngesneden
2 middelgrote tomaten, geschild, ontpit en in stukjes gesneden
handvol groene olijven zonder pit, in plakjes
1 / 2 theelepel zout
1 / 2 theelepel komijn
1 / 4 theelepel zwarte peper (of 1 / 8 theelepel cayenne peper)
kleine handvol gehakte koriander of peterselie
6 grote eieren

Kook de worst in een grote koekenpan of in een tajine tothet vlees gaar is. Giet wat vet af als er teveel vocht ontstaat. Voeg de ui, tomaat, olijven en kruiden toe en laat ongeveer 5 minuten sudderen. Breek de eieren direct boven de worst en groenten en laat het geheel even verder sudderen cq. pocheren tot alles gaar is. Voeg komijn en zout naar smaak toe, garneer met een beetje gehakte peterselie en serveer met warm brood.
Ietsjes anders:

Snij de merguez in stukjes, bak ze in olie, voeg 1 gesnipperde uit toe en 2 knoflookteentjes, vervolgens wat harissa, paprikapoeder en rash el hanout. Even lekker laten sudderen, tomaat in stukjes erbij, pruttelen tot gaar en dan de eieren erin. Opdienen met veel peterselie. Wil je echt een volledige maaltijd in één pan; voeg dan, voordat je de eieren erbij doet, een uitgelekt blikje witte bonen of kikkerwten toe (en eventueel wat geroosterde paprikareepjes…).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten