dinsdag 9 augustus 2011

Makreel-sinaasappel soepDeze halve-maaltijd-soep is heerlijk in alle seizoenen. Makreel in de soep en de combinatie van makreel en sinaasappel an sich lijkt misschien wat vreemdd, maar de sinaasappel samen met de munt, basilicum en gember geeft een friszoet tegenwicht tegen de wat vette en zware makreel.

Benodigdheden voor 2 personen:

halve gerookte makreel
4 sinaasappels
1,5 liter bouillon naar keuze
1 prei
1 rode ui
2 theelepels milde curry-pasta
rood pepertje
halve theelepel harissa
10-20 gepelde rauwe garnalen naar keuze
1 eetlepel gember
6 à 8 verse (rode) basilicumbladeren
6 à 8 verse muntbladeren

Fruit de gerookte makreel in een pan met wat olijfolie flink aan terwijl u de filet al roerbakkend in vezeltjes splitst. Vuur uitdoen en laten staan.
Snij ongeveer 5cm dikke óf een halve dunne prei in zeer dunne ringetjes en maak de ringetjes wat los van elkaar. Doe hetzelfde met de rode ui, maar dan in halve ringetjes. Snij een stukje rode peper in hele kleine reepjes.

Zet de bouillon laag op en voeg de prei- en uienringen toe samen met de curry-pasta, harissa en peperreepjes. Als het eenmaal kookt, het vuur laag zetten en zo’n 5 à 8 minuten alles laten garen. Voeg dan ook de garnalen toe en laat het geheel doorkoken tot de ook deze gaar zijn… maximaal 5 minuten.

Snij ondertussen de sinaasappels schoon van de schil, vervolgens vierendelen en zonodig de taaie kernrand wegsnijden. Daarna in dunne plakjes snijden. Dit vereist een zeer goed mes en het is handig om het op een bord o.i.d. te doen zodat het sap niet verloren gaat maar ook in de soep meekan. Snij alvast de munt- en basilicumbladeren in heel dunne reepjes, evenals de gember. Wanneer de garnalen gaar zijn kan het vuur uit. Voeg nu de makreel, sinaasappelplakjes en gember toe en roer even goed.

Serveren in brede kommen en garneren met de munt- en basilicumreepjes, eventueel nog met wat extra sinaasappelschilrasp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten