donderdag 4 augustus 2011

Kippensoep met couscous - chorba



Een heel lekker soepje en eenvoudig te maken. Serveer met brood en een lekkere spinazie/sinaasappelsalade, Turkse yoghurt met honing en walnoten als dessert en voila!

1 hele kip (ongeveer 1,5 kg), snijd ze in kwarten
2 eetlepels olijfolie
2 uien, fijngehakt
1 / 2 theelepel gemalen komijn
1 / 2 theelepel paprikapoeder
1 / 2 theelepel harissa pasta, of 1 / 4 theelepel cayennepeper (of meer als je dingen als echt warm!)
1 liter water, gekookt,
3 tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel suiker
1 kaneelstokje
500 ml kippenbouillon (verwarmd)
1 / 2 kopje couscous
1 eetlepel gehakte bladpeterselie
2 eetlepels gehakte korianderblaadjes
1 eetlepel gehakte verse munt (of 1 theelepel gedroogde munt)
1 eetlepel citroensap
zout en peper naar smaak

Verwijder de huid van de kip. Verhit de olijfolie in een grote pan op hoog vuur en bak de kip aan. Zet het vuur op medium hitte, voeg de gehakte ui toe en bak tot de uien zacht zijn(ongeveer 5 minuten). Roer vervolgens de komijn, paprika en harissa (of cayennepeper) erbij, voeg water toe en breng aan de kook.
Halveer de tomaten, schraap de zaden eruit, schraap van binnenuit naar de huid (dit klinkt raar, maar het is eigenlijk erg eenvoudig). Gooi de schillen weg.

Voeg de geraspte tomaten toe aan de pan, samen met de tomatenpuree, suiker, kaneelstokje, zout (ongeveer 1 theelepel) en gemalen zwarte peper. Breng aan de kook, zet het vuur laag, dek af en laat een uurtje sudderen of totdat de kip echt mals is en het vlees praktisch van het bot af valt.
Haal dan de kip met een schuimspaan uit de pan, scheur het vlees eraf, doe in stukjes, terug in de pan, voeg 500 ml kippenbouillon toe en breng weer aan de kook.
Voeg couscous toe en roer gedurende ongeveer 1 minuut. Nu kun je het vuur lager zetten en peterselie, koriander, munt en citroensap toevoegen. Haal de pan van het vuur, laat 10 minuten rusten en serveer met knapperig brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen